Dla wielu osób sałata zielona to produkt jedzony niemal codziennie i na różne sposoby - na kanapkach, jako baza do sałatek, jako dodatek do obiadu na przykład z jogurtem czy śmietaną.
Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dostarcza organizmowi cennych witamin i minerałów.
Sałata, dzięki obecności chlorofilu, nie tylko nadaje się do codziennego spożycia, ale również pełni funkcje ochronne dla organizmu. Chlorofil, odpowiedzialny za zielony kolor liści, wykazuje silne działanie bakteriobójcze. Dzięki temu pomaga w gojeniu ran, zapobiega infekcjom oraz wspiera walkę z różnymi stanami zapalnymi.
To jednak nie wszystko – sałata jest również bogata w witaminy, które wzmacniają naszą odporność.
Badania wykazały, że regularne spożywanie sałaty może korzystnie wpływać na układ nerwowy, łagodząc skutki stresu i ułatwiając zasypianie. To warzywo jest także skuteczne w detoksykacji organizmu.
Pomaga oczyścić organizm z toksyn i przywrócić mu równowagę kwasowo-zasadową. Ma też działanie moczopędne, więc ułatwia wydalanie nadmiaru wody i zapobiega obrzękom.
Dodatkowo sałata jest źródłem karotenoidów, takich jak beta-karoten, luteina i zeaksantyna, które chronią oczy przed wolnymi rodnikami i zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, co jest szczególnie ważne dla osób starszych.
Najważniejsze zasady uprawy sałaty
Uprawę sałaty najlepiej zacząć wiosną w kwietniu lub maju. Nasiona wysiewa się co dwa tygodnie aż do końca czerwca, dzięki czemu całe lato będziemy cieszyć się plonami.
Sałata lubi stanowiska słoneczne. Najlepiej rośnie na glebach gliniasto-piaszczystych, o ph zbliżonym do obojętnego. Sałata nie lubi rosnąć na ziemi piaszczystej i suchej.
Z uwagi na słabo rozwinięty system korzeniowy oraz dużą powierzchnię liści, sałata źle znosi przesuszenie i trzeba ją regularnie nawadniać.
Wkładam do ziemi przed posadzeniem sałaty. Rośnie bujna, rozłożysta i chrupiąca
Aby cieszyć się bujną i rozłożystą sałatą, warto również zadbać o jej nawożenie. Oto domowy przepis na nawóz do sałaty. Wystarczy dodać to do ziemi przed jej posianiem. Będzie tak rozłożysta, że nie nadążysz jej jeść! Szczegóły w galerii:
