Arbuz to bardzo duży owoc winorośli, który rośnie na ziemi. Ma twardą, niejadalną skórkę w zielone paski.
Obecnie na świecie istnieje ponad 1200 odmian arbuzów, hodowane są one w ponad 100 krajach. Mimo iż arbuz zawiera niewiele kalorii, osoby chorujące na cukrzycę powinny unikać tej przekąski. Miąższ z arbuza charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym.
Koniecznie przeczytaj:To się dzieje z organizmem, gdy jesz truskawki. Wiemy, jakie osoby muszą włączyć truskawki do diety
Arbuz zawiera około 92% wody i 6% cukru, pozostałą część stanowią inne składniki odżywcze:
- białko,
- błonnik,
- witaminy
- minerały.
Arbuzy są bogate w witaminę A, E i witaminy z grupy B. W miąższu znajduje się potas, miedź, żelazo, mangan, magnez, cynk oraz niewielka ilość sodu.
Z pestek arbuza pozyskuje się olej.
To się dzieje z organizmem gdy jemy arbuzy
Spożywanie odpowiedniej ilości płynów - w tym owoców bogatych w wodę - wspomaga krążenie, zdrowie skóry i trawienie. Pomaga również regulować temperaturę ciała, funkcjonowanie narządów i stawów, metabolizm, apetyt i eliminację odpadów. W poniższej galerii zobaczcie skutki jedzenia arbuzów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Fitkau-Perepeczko nie nosi stanika. Pokazała z bliska, jak wygląda jej dekolt!
- Tak wygląda Bohun z "Ogniem i Mieczem". 60-latek nie przypomina siebie sprzed lat
- Wystrojona Cichopek dystansuje się od Kurzajewskiego na imprezie. Kryzys w niebie?
- Nieznana przeszłość Anity Werner. Zdjęcia dziennikarki w negliżu