
Takie są skutki jedzenia chleba
Pyszny, świeży, chrupiący, pachnący... Kto się oprze kromce takiego chleba? Chleb to dla organizmu źródło węglowodanów, witamin i błonnika.
Czy chleb rzeczywiście jest zdrowy? Jak wpływa na nasz organizm? Czy warto go jeść, a może koniecznie trzeba wyeliminować go z diety? Przekonaj się >>

Problemy z sercem, otyłość
Pieczywo (szczególnie białe) zawiera sporo węglowodanów i ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego po spożyciu chleba znacząco wzrasta we krwi poziom cukru. Może to być przyczyną zachorowania na cukrzycę typu 2, a także problemy z sercem i układem krwionośnym. W dodatku spożywanie produktów z wysokim indeksem glikemicznym zwiększa głód, co może prowadzić do otyłości.

Gluten niezdrowy dla jelit
Gluten zawarty w pieczywie może może wywołać reakcje alergiczne i powodować problemy ze strony układu pokarmowego, m.in. wzdęcia, nieregularne wypróżnianie się i bóle brzucha. Gluten uszkadza ścianki przewodu pokarmowego, prowadząc do nieszczelności jelit.

Gluten zaburza nastroj
Spożywanie pieczywa zawierającego gluten może być przyczyną uczucia ciągłego zmęczenia, a także powodować wahania nastrojów.