Biała herbata przyrządzana jest z pąków liściowych i młodych listków herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Pąki i listki zbiera się wczesną wiosną, a następnie suszy metodą naturalną na słońcu. Listki i pąki liściowe, w odróżnieniu od herbaty zielonej, nie są formowane, dlatego zachowują swój naturalny kształt.
Biała herbata tradycyjnie produkowana jest głównie na północy chińskiej prowincji Fujian, lecz ostatnio wytwarza się ją również poza Chinami, szczególnie w Indiach.
Biała herbata - właściwości
Biała herbata jest bardzo zdrowa. Wyjątkowe właściwości zawdzięcza procesowi produkcji - jest najmniej przetworzonym rodzajem herbaty. Dzięki temu zawiera więcej składników odżywczych i witamin aniżeli herbata czarna i zielona.
Wbrew nazwie, napój nie jest biały, ale ma barwę bladożółtą. Posiada delikatny i - w przeciwieństwie do zielonej herbaty - pozbawiony goryczy smak.
Jak parzyć białą herbatę?
Odpowiednie parzenie białej herbaty jest niezwykle istotne dla zachowania jej właściwości zdrowotnych. Zbyt gorąca woda spowoduje utratę cennych wartości. Białą herbatę zalewamy wodą o temperaturze 80-90 stopni, parzymy do 5 minut. Aby zwiększyć moc naparu, należy dodać więcej liści.
Na co jest dobra biała herbata? To dzieje się z organizmem, gdy ją pijemy
Biała herbata zawiera polifenole, aminokwasy, mikroelementy (np. mangan czy fluor), niacynę i inne substancje wpływające korzystnie na zdrowie. Jakie właściwości lecznicze ma napar z białej herbaty? Zobacz w galerii.
ZOBACZ TEŻ:
- Wsyp tę przyprawę do doniczki storczyka raz na miesiąc, a storczyk będzie się uginał od nowych kwiatów
- Takie niezwykłe właściwości ma liść laurowy - zrób napar i wypij . Pomaga na wiele dolegliwości
- Takie są skutki jedzenia bobu. To się dzieje z organizmem, gdy jemy bób
