Czerwona herbata: co warto wiedzieć? Jak należy ją parzyć?
Czerwona herbata to jeden z popularniejszych rodzajów tego napoju. Pochodzi z Chin i Tajwanu, a jej smak można określić jako aromatyczny i lekko korzenny. W sklepach można dostać trzy rodzaje czerwonej herbaty:
- Pu-erh
- Puszong
- Oolong
Różnią się one między sobą długością fermentacji napoju, ale wszystkie są zaliczane do herbat półfermentowanych (30-50 proc.). Proces fermentacji trwa do momentu, gdy ich listki stają się czerwone na końcach.
By w odpowiedni sposób zaparzyć czerwoną herbatę, należy zalać ją wodą w temperaturze nieprzekraczającej 90°C, tzn. nie można do jej przygotowania wykorzystać wrzątku. Do napoju powinno się wykorzystać 3-5 g suszu (około jedna łyżeczka) na 200 ml wody. W ten sposób zostanie wydobyty najlepszy smak i aromat herbaty. Najlepiej parzyć herbatę czerwoną od 1 do 3 minut.
Właściwości czerwonej herbaty. Czy jest dobra na odchudzanie?
Ze względu na liczne właściwości zdrowotne czerwona herbata jest polecana wielu osobom. Działa zarówno na wygląd skóry, jak i wspomaga leczenie różnych chorób. Jednym słowem, wpływa na cały organizm.
Co więcej, wśród właściwości czerwonej herbaty często wskazuje się, że pomaga w utracie masy ciała. Liście, dzięki temu, że są poddawane lekkiej fermentacji, zawierają duże ilości polifenoli i enzymów, dlatego też wykazują działanie odchudzające. Polifenole odpowiadają w organizmie za regulowanie wydzielania żółci, czyli wpływają na trawienie i przemianę tłuszczów.
Oczywiście, od samego picia czerwonej herbaty waga nie pójdzie w dół. Jednak przy zachowaniu zdrowego stylu życia i racjonalnej diety, taki napój wypijany codziennie może wspomóc utratę zbędnych kilogramów. Jakie jeszcze wyróżniamy właściwości zdrowotne czerwonej herbaty? Sprawdź w naszej galerii!
Czerwona herbata: przeciwskazania
Czerwona herbata nie jest jednak polecana wszystkim. Nie powinny sięgać po nią osoby chorujące na osteoporozę, ponieważ czerwona herbata zaburza wchłanianie wapnia potrzebnego podczas leczenia.
Ponadto, kobiety w ciąży lub karmiące piersią ze względu na wysoką zawartość kofeiny powinny jej unikać, tak samo jak osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego (herbata może zaostrzyć objawy choroby). Napój ten może również zwiększać ciśnienie tętnicze krwi, zatem lepiej by nie piły jej chorzy na nadciśnienie.
Nadmiar czerwonej herbaty może też wpłynąć do wypłukiwania z organizmu składników mineralnych takich jak magnez i żelazo. Dopuszczalna dzienna dawka spożycia napoju to 5 filiżanek dla osób, które się odchudzają. Optymalna ilość to zaś około 3 filiżanki na dzień dla osoby dorosłej.
