
Morele - na zdrową skórę i dobry wzrok
Beta-karoten wpływa na prawidłowe widzenie ((m.in. zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej), wspomaga odporność, działa silnie przeciwstarzeniowo dla skóry dzięki temu, że blokuje promienie UV.

Morele - na wsparcie układu krążenia
Zawarty w morelach potas (275 mg/100 g) reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę nerek, mięśni (także mięśnia sercowego) oraz prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych.

Suszone morele
Suszone morele to także mnóstwo dobra dla organizmu. Są bogatym źródłem beta-karotenu oraz błonnika pokarmowego, mają indeks glikemiczny niższy niż świeże morele (31). Jednak nie należy przesadzać z ilością suszonych moreli, gdyż w wyniku procesu suszenia są dużo bardziej kaloryczne, niż świeże owoce (około 290 kcal / 100 g).

Morele - uwaga na pestkę!
Zawarta w pestkach moreli amigdalina może mieć wpływ na leczenie nowotworów u ludzi. Jednak z pestkami moreli trzeba bardzo uważać. Potwierdzono, że zawierają bardzo szkodliwy cyjanek. Cyjanek może powodować uszkodzenia wątroby, nerek i układu nerwowego.