Brzoskwinie, ze swoją niską kalorycznością, niskim indeksem glikemicznym oraz bogactwem składników odżywczych, są często polecane jako element zdrowej diety. Pochodzące z Chin, gdzie były znane i cenione już w starożytności, dziś są dostępne i lubiane na całym świecie.
- Przeczytaj także: Te osoby nie mogą jeść borówek. Ważne informacje dla wielu - oni powinni wykluczyć borówki z diety
Właściwości brzoskwiń
Brzoskwinie są źródłem wielu cennych składników, takich jak - witamina C, witamina E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, bor czy selen. Wysoka zawartość wody sprawia, że są doskonałym wyborem na gaszenie pragnienia, a obecność błonnika czyni je sycącymi przekąskami, idealnymi na drugie śniadanie.
Ponadto dzięki swoim właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym, brzoskwinie są polecane osobom zmagającym się z chorobami reumatycznymi oraz problemami układu moczowego.
Ile można jeść brzoskwini dziennie?
Dziennie nie należy zjadać więcej niż 300 g owoców. Jednorazowa porcja nie powinna wynosić więcej niż 100 g, tyle mniej więcej waży jedna brzoskwinia. Szczególnie powinny uważać osoby z cukrzycą typu 2. Zbyt duża ilość owoców w diecie będzie powodowała przecukrzenie.
Kiedy spożywanie brzoskwiń może być niezalecane?
Poniżej znajduje się lista schorzeń, które mogą stanowić przeciwwskazanie do włączania brzoskwiń do diety. Dowiedz się, dlaczego w niektórych przypadkach lepiej jest zrezygnować z tych owoców:
