https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przy tych schorzeniach nie jedz brzoskwini. Tym osobom mogą one zaszkodzić

Justyna Trawczyńska
Opracowanie:
Wideo
od 7 lat
Brzoskwinie to popularne owoce szczególnie w sezonie letnim, kiedy jest na nie sezon. Soczyste i słodkie owoce są bombą witaminową, choć mają też kilka przeciwwskazań do ich spożywania. Zobaczcie, kiedy jedzenie brzoskwiń może być niewskazane ze względów zdrowotnych. Oto, kiedy ich jedzenie może mieć negatywne skutki dla zdrowia.

Brzoskwinie to owoce niskokaloryczne, z niskim indeksem glikemicznym i z bardzo dużą zawartością składników odżywczych, to sprawia, ze są wskazane w diecie wielu osób.

Brzoskwinie prawdopodobnie pochodzą z Chin - były znane i cenione już w starożytności.

W brzoskwiniach znajdziemy, między innymi: witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, bor, selen.

Brzoskwinie w dużej części składają się z wody, dzięki czemu gaszą pragnienie i są lekkostrawne. Duża zawartość błonnika sprawia ze owce te są syczące wiec idealnie nadają się na drugie śniadanie bo zaspakajają głód.

Brzoskwinie z uwagi na działanie zasadotwórcze i moczopędne, stosowane są przy chorobach reumatycznych oraz schorzeniach układu moczowego.

Przy tych chorobach nie powinno się jeść brzoskwini

W galerii poniżej sprawdźcie, kiedy nie powinno się jeść brzoskwini i dlaczego. Oto choroby, przy których jedzenie tych owoców może być niebezpieczne:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska