Brzoskwinie to owoce niskokaloryczne, z niskim indeksem glikemicznym i z bardzo dużą zawartością składników odżywczych, to sprawia, ze są wskazane w diecie wielu osób.
Brzoskwinie prawdopodobnie pochodzą z Chin - były znane i cenione już w starożytności.
- Przeczytaj: Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść czereśni. Tym osobom mogą one zaszkodzić
W brzoskwiniach znajdziemy, między innymi: witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, bor, selen.
Brzoskwinie w dużej części składają się z wody, dzięki czemu gaszą pragnienie i są lekkostrawne. Duża zawartość błonnika sprawia ze owce te są syczące wiec idealnie nadają się na drugie śniadanie bo zaspakajają głód.
Brzoskwinie z uwagi na działanie zasadotwórcze i moczopędne, stosowane są przy chorobach reumatycznych oraz schorzeniach układu moczowego.
Przy tych chorobach nie powinno się jeść brzoskwini
W galerii poniżej sprawdźcie, kiedy nie powinno się jeść brzoskwini i dlaczego. Oto choroby, przy których jedzenie tych owoców może być niebezpieczne: