MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przy tych schorzeniach nie jedz brzoskwini. Tym osobom mogą one zaszkodzić

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Wideo
od 7 lat
Brzoskwinie to popularne owoce szczególnie w sezonie letnim, kiedy jest na nie sezon. Soczyste i słodkie owoce są bombą witaminową, choć mają też kilka przeciwwskazań do ich spożywania. Zobaczcie, kiedy jedzenie brzoskwiń może być niewskazane ze względów zdrowotnych. Oto, kiedy ich jedzenie może mieć negatywne skutki dla zdrowia.

Brzoskwinie to owoce niskokaloryczne, z niskim indeksem glikemicznym i z bardzo dużą zawartością składników odżywczych, to sprawia, ze są wskazane w diecie wielu osób.

Brzoskwinie prawdopodobnie pochodzą z Chin - były znane i cenione już w starożytności.

W brzoskwiniach znajdziemy, między innymi: witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, bor, selen.

Brzoskwinie w dużej części składają się z wody, dzięki czemu gaszą pragnienie i są lekkostrawne. Duża zawartość błonnika sprawia ze owce te są syczące wiec idealnie nadają się na drugie śniadanie bo zaspakajają głód.

Brzoskwinie z uwagi na działanie zasadotwórcze i moczopędne, stosowane są przy chorobach reumatycznych oraz schorzeniach układu moczowego.

Przy tych chorobach nie powinno się jeść brzoskwini

W galerii poniżej sprawdźcie, kiedy nie powinno się jeść brzoskwini i dlaczego. Oto choroby, przy których jedzenie tych owoców może być niebezpieczne:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska