MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie są teraz skutki spożywania imbiru. Działa na zęby, głowę, brzuch czy odporność

Joanna Gólczyńska
Wzbogacenie diety o tę przyprawę może niesamowicie wpłynąć na nasz organizm. Oto korzyści, jakie niesie ze sobą regularne spożywanie imbiru >>>
Wzbogacenie diety o tę przyprawę może niesamowicie wpłynąć na nasz organizm. Oto korzyści, jakie niesie ze sobą regularne spożywanie imbiru >>>pixabay
Imbir, aromatyczna przyprawa znana z dalekich zakątków Azji, od wieków cieszy się uznaniem nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale również dzięki bogactwu właściwości leczniczych. Wzbogacenie codziennej diety o imbir może przynieść naszemu organizmowi szereg korzyści, począwszy od wzmocnienia odporności, a skończywszy na mniej znanych, ale równie istotnych. Takie korzyści zdrowotne niesie za sobą regularne spożywanie imbiru i tak najlepiej włączyć go do swojego jadłospisu.

Jak spożywać imbir?

Spożywanie imbiru może przybierać różne formy, a sposób jego przygotowania zależy głównie od indywidualnych preferencji oraz celów zdrowotnych. Świeży imbir najlepiej jest spożywać na surowo, co pozwala zachować jego najcenniejsze składniki odżywcze. Ważne jest jednak, aby pamiętać o ograniczeniu dziennej dawki do 4-5 gramów, aby uniknąć ewentualnych skutków ubocznych, takich jak podrażnienie żołądka.

Sproszkowany imbir, dostępny w niemal każdym sklepie, oferuje znacznie więcej możliwości kulinarnych. Można go wykorzystać do przygotowania zdrowotnej mikstury, mieszając dwie łyżeczki przyprawy z wodą, sokiem z cytryny i cynamonem, co po zagotowaniu stworzy napój pełen zdrowotnych właściwości. Ponadto, imbir w proszku doskonale sprawdza się jako dodatek do kawy, herbaty czy nawet grzanego wina.

Wpływ imbiru na odporność

Głównym powodem, dla którego wiele osób sięga po imbir, jest jego pozytywny wpływ na odporność. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia i inne infekcje, imbir może okazać się cennym sojusznikiem w walce z chorobami. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, imbir wspiera system odpornościowy, pomagając organizmowi w efektywniejszej walce z patogenami.

Dodatkowo, regularne spożywanie imbiru może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia po przeziębieniach i grypie.

Inne skutki zdrowotne imbiru

Chociaż imbir jest najczęściej kojarzony z poprawą odporności, ma wiele mniej popularnych, ale równie cennych właściwości. Wśród nich znajdują się m.in. poprawa trawienia, działanie przeciwzapalne, a także potencjalne właściwości antynowotworowe.

Imbir, dzięki zawartości związków bioaktywnych, takich jak gingerole, może mieć pozytywny wpływ na procesy trawienne, łagodząc mdłości i zapobiegając wzdęciom.

Ponadto, jego właściwości przeciwzapalne mogą przynieść ulgę osobom cierpiącym na choroby stawów, takie jak reumatoidalne zapalenie stawów. Oto inne pozytywne skutki włączenia imbiru do swojej diety - zobacz je w galerii:

Przeczytaj także:
Jajka na miękko to najzdrowsze jajka. Oto dlaczego warto jeść jajka na miękko

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska