
Sałata ma liczne właściwości prozdrowotne, w tym przeciwutleniające i odtruwające, poprawiające wzrok i perystaltykę jelit, ułatwiające wypróżnianie, obniżające cholesterol i cukier we krwi. Dlatego też sałata często rośnie w przydomowych ogrodach, a jej uprawy w naszym regionie zajmują 208 hektarów, z czego prawie 132 hektary uprawa się w gminie Inowrocław. Które szkodniki atakują sałatę najczęściej? Zobaczcie w naszej galerii.

Mszyca brzoskwiniowa - uszkodzone liście żółkną i są zniekształcone, a wzrost roślin jest zahamowany, sałata nie wiąże główek. Mszyce przenoszą wirusy min mozaiki sałaty lub brązowej plamistości. Na wydalanej przez nie rosie miodowej rozwijają się grzyby pokrywające liście czarnym nalotem, wskutek czego następuje pogorszenie jakości roślin.

Mszyca ziemniaczana smugowa - żeruje na najmłodszych liściach, w wyniku czego blaszki liściowe są zniekształcone. Mszyce podczas żerowania wydalają duże ilości rosy miodowej, która stanowi podłoże dla grzybów sadzakowych pokrywające liście czarnym nalotem.

Mszyca porzeczkowo-sałatowa - rośliny słabiej rosną, a liście są zniekształcone i pokryte lepką substancją tzw. rosą miodową, która stanowi doskonałe podłoże do rozwoju grzybów sadzakowych pokrywających liście czarnym nalotem.