Mówi się, że sałata została sprowadzona do Polski w XVI wieku przez królową Bonę, ale wedle zapisków królewskich sałatą zajadał się już król Władysław Jagiełło. Królowa Bona kochała warzywa i sałata była przez nią sprowadzana z Włoch, bo słynna mediolańska arystokratka stroniła od polskiego jadła, przedkładając w diecie warzywa i owoce.
Sałata ma liczne właściwości prozdrowotne, w tym przeciwutleniające i odtruwające, poprawiające wzrok i perystaltykę jelit, ułatwiające wypróżnianie, obniżające cholesterol i cukier we krwi.
Sałata jest również źródłem aminokwasów, witaminy E, witamin z grupy B, magnezu, sodu i fosforu.
Do tego ma wysoką zawartość błonnika, dzięki czemu skutecznie zaspokaja głód, mając przy tym ledwie 15 kilokalorii w 100 gramach.
Najpopularniejsze są sałaty:
- masłowa – delikatna, szybko więdnie
- sałata lodowa – krucha i długo zachowuje świeżość
- sałata Lollo Bionda – postrzępiona, dekoracyjna
- rzymska – kruche, długie liście
- sałata Lollo Rossa - dekoracyjne bordowo- zielone rozety
Takie są szkodniki sałaty [lista]
Uprawy sałaty w naszym regionie zajmują 208 hektarów, z czego prawie 132 hektary uprawa się w gminie Inowrocław. Jednak kruche liście sałaty smakują nie tylko ludziom, ale też licznym szkodnikom. Monitorują je eksperci z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Zobaczcie w naszej galerii, które szkodniki atakują sałaty najczęściej.
