https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie szkodniki zjadają nasze uprawy. Kruche liście sałaty smakują nie tylko ludziom [lista]

Agnieszka Romanowicz
Sałata ma liczne właściwości prozdrowotne, w tym przeciwutleniające i odtruwające, poprawiające wzrok i perystaltykę jelit, ułatwiające wypróżnianie, obniżające cholesterol i cukier we krwi. Dlatego też sałata często rośnie w przydomowych ogrodach, a jej uprawy w naszym regionie zajmują 208 hektarów, z czego prawie 132 hektary uprawa się w gminie Inowrocław. Które szkodniki atakują sałatę najczęściej? Zobaczcie w naszej galerii.
Sałata ma liczne właściwości prozdrowotne, w tym przeciwutleniające i odtruwające, poprawiające wzrok i perystaltykę jelit, ułatwiające wypróżnianie, obniżające cholesterol i cukier we krwi. Dlatego też sałata często rośnie w przydomowych ogrodach, a jej uprawy w naszym regionie zajmują 208 hektarów, z czego prawie 132 hektary uprawa się w gminie Inowrocław. Które szkodniki atakują sałatę najczęściej? Zobaczcie w naszej galerii. Pixabay
Sałata króluje w dietach odchudzających, bo ma mało kalorii, a syci dzięki dużej zawartości błonnika. Uprawa sałaty nie jest skomplikowana, dlatego często rośnie w przydomowych ogródkach. Sprawdziliśmy, na jakie choroby i szkodniki sałata jest narażona najczęściej.

Mówi się, że sałata została sprowadzona do Polski w XVI wieku przez królową Bonę, ale wedle zapisków królewskich sałatą zajadał się już król Władysław Jagiełło. Królowa Bona kochała warzywa i sałata była przez nią sprowadzana z Włoch, bo słynna mediolańska arystokratka stroniła od polskiego jadła, przedkładając w diecie warzywa i owoce.

Sałata ma liczne właściwości prozdrowotne, w tym przeciwutleniające i odtruwające, poprawiające wzrok i perystaltykę jelit, ułatwiające wypróżnianie, obniżające cholesterol i cukier we krwi.
Sałata jest również źródłem aminokwasów, witaminy E, witamin z grupy B, magnezu, sodu i fosforu.
Do tego ma wysoką zawartość błonnika, dzięki czemu skutecznie zaspokaja głód, mając przy tym ledwie 15 kilokalorii w 100 gramach.

Najpopularniejsze są sałaty:

  • masłowa – delikatna, szybko więdnie
  • sałata lodowa – krucha i długo zachowuje świeżość
  • sałata Lollo Bionda – postrzępiona, dekoracyjna
  • rzymska – kruche, długie liście
  • sałata Lollo Rossa - dekoracyjne bordowo- zielone rozety

Takie są szkodniki sałaty [lista]

Uprawy sałaty w naszym regionie zajmują 208 hektarów, z czego prawie 132 hektary uprawa się w gminie Inowrocław. Jednak kruche liście sałaty smakują nie tylko ludziom, ale też licznym szkodnikom. Monitorują je eksperci z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Zobaczcie w naszej galerii, które szkodniki atakują sałaty najczęściej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska