
Które warzywa i owoce są najmniej toksyczne? Nowy raport EWG wskazuje listę owoców i warzyw, które charakteryzują się najmniejszym stężeniem pestycydów - najmniejszą ilością pozostałości pestycydów.
Amerykańska organizacja propagujący zdrowy tryb życia - Environmental Working Group (EWG) przygotowała raport dotyczący najbardziej i najmniej toksycznych produktów spożywczych. W najnowszym raporcie skupiono się na warzywach i owocach. Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów. W ten sposób powstała lista zwana "Czystą Piętnastką".
Które warzywa i owoce są najmniej toksyczne? Oto ranking EWG - lista najmniej toksycznych warzyw i owoców dostępnych w sklepach spożywczych >>>>>

MELON KANTALUPA
Ten owoc ma skórkę, której można podziękować za ochronę przed pestycydami przedostającymi się do miąższu. Jednak nawet jeśli nie jesz zewnętrznej części melona, nadal warto go opłukać z zewnątrz. Ale nie z obawy przed zanieczyszczeniem pestycydami. Spłukując zewnętrzną stronę skórki, można upewnić się, że ślady patogenów przenoszonych przez żywność (takich jak te, które powodują listerię) zostaną zmyte. Przebicie nieumytego melona nożem może z łatwością rozprzestrzenić patogeny z zewnątrz do wewnątrz owocu.

MELON SPADZIOWY
Gruba, niejadalna skórka melona spadziowego pomaga mu pozostać "czystym" i wolnym od pestycydów. Owoc ten może również pomóc poradzić sobie ze wzdęciami.

GRZYBY
Mimo że grzyby wyrastają z ziemi, nie ma w nich nic "brudnego". Oczywiście po prawidłowym oczyszczeniu.