Takie są najmniej toksyczne owoce i warzywa w sklepach
Czy kiedykolwiek pomyślałeś, że niektóre świeże produkty w sklepach spożywczych mogą być nieco brudniejsze niż inne? Często rolnicy spryskują owoce i warzywa pestycydami, aby chronić je przed owadami i grzybami. Rzadko się o tym myśli podczas zakupów, jednak pestycydy mogą potencjalnie stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Sprawdź koniecznie
Testy przeprowadzone przez USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) wykazały, że pozostałości potencjalnie szkodliwych pestycydów chemicznych znajdują się na prawie 70 proc. świeżych nieekologicznych produktów sprzedawanych w sklepach spożywczych. I to nawet po umyciu warzyw i owoców! Eksperci przeprowadzili testy dopiero po dokładnym umyciu, szorowaniu a nawet obraniu owoców i warzyw, które podlegały badaniom.
Jednak nie wszystkie produkty uprawiane konwencjonalnie (lub nieekologiczne) są silnie skażone pestycydami. Amerykańska organizacja propagujący zdrowy tryb życia - Environmental Working Group (EWG) przygotowała raport dotyczący najbardziej toksycznych a także najmniej skażonych produktów spożywczych. Powstała lista zwana "Czystą Piętnastką".
Takie są najbardziej toksyczne owoce i warzywa na świecie. O...
Te warzywa i owoce są najmniej toksyczne - lista
Produkty zanieczyszczone pestycydami mogą być szkodliwe dla zdrowia. Nie oznacza to, że należy przestać je spożywać, jeśli jednak jest taka możliwość, dobrze szukać ich przede wszystkim w sklepach z żywnością ekologiczną oraz jak najstaranniej myć.
Oto lista najmniej toksycznych owoców i warzyw, które według raportu EWG są najczystsze w sklepach spożywczych i najmniej szkodliwe - szczegóły w poniższej galerii. W naszej galerii znajdziesz "Czystą Piętnastkę" czyli listę 15 warzyw i owoców z najmniejszą ilością pestycydów. Ułożyliśmy je od czystych do absolutnie najczystszych. Zobacz:
***
Takie błędy popełniamy najczęściej przy gotowaniu makaronu. ...
To można zrobić z pieczywem, które nam zostało. Tak warto wy...
