1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Zobacz warzywa i owoce, które są zdrowsze po ugotowaniu....
fot. unsplash.com

Zobacz warzywa i owoce, które są zdrowsze po ugotowaniu. Lepiej ich nie spożywać na surowo >>>>>

2 z 14
MARCHEWKA...
fot. unsplash.com

MARCHEWKA
Marchew zawiera całe mnóstwo witamin, a w szczególności: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP oraz składników mineralnych: żelazo, wapń, miedź, fosfor. Swoją pomarańczową barwę zawdzięcza karotenom - organicznym barwnikom roślinnym, które mają wpływ nie tylko na piękny koloryt naszej skóry, ale także uodparniają nas na infekcje. Większość karotenów to prowitaminy wit. A, która ma korzystne działanie na nasze oczy. Niestety, nasze soki trawienne nie mogą uwolnić ich z włókien roślinnych, większość z nich jest po prostu wydalana. Dlatego warzywa bogate w karoten należy gotować lub dusić. Dodatkowo karoteny są rozpuszczalne w tłuszczach, stąd najlepiej spożywać je wraz z tłuszczami.

Badania wykazały również, że po obróbce zawartość przeciwutleniaczy w marchewce wzrasta aż o około 35 proc.

Należy jednak pamiętać, że marchew gotowana ma dużo wyższy indeks glikemiczny niż surowa, co oznacza, że po spożyciu marchewki gotowanej następuje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, szybciej też jesteśmy po jej spożyciu głodni.

3 z 14
SZPINAK...
fot. unsplash.com

SZPINAK
Szpinak znany jest ze swoich właściwości antynowotworowych. Liście szpinaku chronią przed miażdżycą. Swoje właściwości lecznicze szpinak zawdzięcza beta-karotenowi, witaminie C oraz luteinie – znanym przeciwutleniaczom. Ponadto szpinak jest bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy.
Szpinak lepszy na surowo czy gotowany? W przypadku szpinaku mamy spory kompromis. Kwas foliowy, witamina C, niacyna, ryboflawina i potas są lepiej wchłaniane przez organizm z surowych liści szpinaku. Jednak gotowanie zwiększa wydzielanie i wchłanianie witaminy A i E, białka, błonnika, cynku, tiaminy, wapnia i żelaza a także ważnych karotenoidów, takie jak beta-karoten, luteina i zeaksantyna.

Ze względu na to, że szpinak zawiera kwas szczawiowy wskazane jest dodawanie do potrawy zsiadłego mleka lub jajka, aby wyrównać straty wapnia.

4 z 14
POMIDORY...
fot. unsplash.com

POMIDORY
Świeże pomidory są zdrowe, jednak gotowanie uwalnia z pomidorów likopen - silny przeciwutleniacz, który obniża ryzyko raka i ataków serca. Wprawdzie jednocześnie gotowanie zmniejsza zawartość witaminy C w pomidorach, ale źródeł witaminy C jest znacznie więcej niż likopenu w warzywach i owocach powszechnie spożywanych, więc taki kompromis jest tego wart.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz  zdjęcia z meczu i trybun

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz zdjęcia z meczu i trybun

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Zobacz również

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy