https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie warzywa i owoce są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo. Zaskakujące tajniki

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Zobacz warzywa i owoce, które są zdrowsze po ugotowaniu. Lepiej ich nie spożywać na surowo >>>>>
Zobacz warzywa i owoce, które są zdrowsze po ugotowaniu. Lepiej ich nie spożywać na surowo >>>>> unsplash.com
Wiele osób zadaje sobie pytania, które warzywa są zdrowsze - surowe czy gotowane? Czy gotowane warzywa tracą witaminy? Odpowiedź może niektórych zaskoczyć. Okazuje się, że niektóre warzywa i owoce są znacznie zdrowsze po ugotowaniu niż jedzone na surowo! Warto wiedzieć, które produkty zyskują jeszcze więcej wartości odżywczych, kiedy są ugotowane. Zobacz więcej.

Te warzywa i owoce są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo

Które warzywa są zdrowsze - surowe czy gotowane? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób.

Surowe warzywa i owoce są bardziej jędrne, chrupiące i w większości przypadków zdrowsze, ponieważ nie zostały poddane obróbce, w czasie której tracą wiele wartości odżywczych. Zasada ta nie dotyczy jednak wszystkich owoców i warzyw - niektóre z nich są jeszcze zdrowsze i bardziej wartościowe po obróbce cieplnej.

Eksperci potwierdzają, że w niektórych przypadkach wysoka temperatura aktywuje ważne składniki z warzyw i owoców a także ułatwia wchłanianie mikroelementów przez nasz organizm. Okazuje się, że istnieją warzywa i owoce, które zyskują podczas gotowania, smażenia czy pieczenia i stają się zdrowsze niż jedzone na surowo.

To Cię teraz może zainteresować

Oto warzywa i owoce, które są zdrowsze po ugotowaniu niż jedzone na surowo

Niektóre warzywa i owoce są znacznie zdrowsze po ugotowaniu niż spożywane na surowo. Warto wiedzieć, które produkty zyskują więcej wartości odżywczych, kiedy są ugotowane.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska