Te warzywa i owoce są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo
Które warzywa są zdrowsze - surowe czy gotowane? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób.
Surowe warzywa i owoce są bardziej jędrne, chrupiące i w większości przypadków zdrowsze, ponieważ nie zostały poddane obróbce, w czasie której tracą wiele wartości odżywczych. Zasada ta nie dotyczy jednak wszystkich owoców i warzyw - niektóre z nich są jeszcze zdrowsze i bardziej wartościowe po obróbce cieplnej.
Eksperci potwierdzają, że w niektórych przypadkach wysoka temperatura aktywuje ważne składniki z warzyw i owoców a także ułatwia wchłanianie mikroelementów przez nasz organizm. Okazuje się, że istnieją warzywa i owoce, które zyskują podczas gotowania, smażenia czy pieczenia i stają się zdrowsze niż jedzone na surowo.
To Cię teraz może zainteresować
Oto warzywa i owoce, które są zdrowsze po ugotowaniu niż jedzone na surowo
Niektóre warzywa i owoce są znacznie zdrowsze po ugotowaniu niż spożywane na surowo. Warto wiedzieć, które produkty zyskują więcej wartości odżywczych, kiedy są ugotowane.
