https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie warzywa i owoce są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo. Zaskakujące tajniki

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Zobacz warzywa i owoce, które są zdrowsze po ugotowaniu. Lepiej ich nie spożywać na surowo >>>>>
Zobacz warzywa i owoce, które są zdrowsze po ugotowaniu. Lepiej ich nie spożywać na surowo >>>>> unsplash.com
Wiele osób zadaje sobie pytania, które warzywa są zdrowsze - surowe czy gotowane? Czy gotowane warzywa tracą witaminy? Odpowiedź może niektórych zaskoczyć. Okazuje się, że niektóre warzywa i owoce są znacznie zdrowsze po ugotowaniu niż jedzone na surowo! Warto wiedzieć, które produkty zyskują jeszcze więcej wartości odżywczych, kiedy są ugotowane. Zobacz więcej.

Te warzywa i owoce są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo

Które warzywa są zdrowsze - surowe czy gotowane? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób.

Surowe warzywa i owoce są bardziej jędrne, chrupiące i w większości przypadków zdrowsze, ponieważ nie zostały poddane obróbce, w czasie której tracą wiele wartości odżywczych. Zasada ta nie dotyczy jednak wszystkich owoców i warzyw - niektóre z nich są jeszcze zdrowsze i bardziej wartościowe po obróbce cieplnej.

Eksperci potwierdzają, że w niektórych przypadkach wysoka temperatura aktywuje ważne składniki z warzyw i owoców a także ułatwia wchłanianie mikroelementów przez nasz organizm. Okazuje się, że istnieją warzywa i owoce, które zyskują podczas gotowania, smażenia czy pieczenia i stają się zdrowsze niż jedzone na surowo.

To Cię teraz może zainteresować

Oto warzywa i owoce, które są zdrowsze po ugotowaniu niż jedzone na surowo

Niektóre warzywa i owoce są znacznie zdrowsze po ugotowaniu niż spożywane na surowo. Warto wiedzieć, które produkty zyskują więcej wartości odżywczych, kiedy są ugotowane.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska