Czerwona porzeczka - właściwości, witaminy i wartości odżywcze
Czerwone porzeczki rosną na krzewach, mają owalny kształt. Owoce są małe i kwaskowe w smaku, ale mają bardzo dużo witamin i pozytywnych właściwości.
- Zobacz także:Takie są skutki jedzenia bobu. Tak działa na organizm bób, gdy spożywamy to warzywo
Czerwona porzeczka jest stosunkowo niskokaloryczna. W 100 gramach owoców jest około 56 kcal. Mogą zatem być uzupełnieniem diety odchudzającej.
Co ciekawe, czerwona porzeczka należy do roślin jadalnych, więc można spożywać nie tylko owoce, ale także liście w formie np. naparu lub herbaty.
Te osoby powinny jeść czerwone porzeczki. Takie mają działanie dla naszego organizmu
W owocach czerwonej porzeczki znajdziemy wiele cennych minerałów, takich jak:
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- potas.
Zobacz także, jakie właściwości ma czerwona porzeczka. Te osoby powinny zwrócić uwagę na te owoce. Zobacz, komu może pomóc ich spożywanie - szczegóły w naszej galerii.

Wideo