
Pomidory zawierają sporo likopenu. Służy on roślinom do ochrony przed działaniem czynników zewnętrznych. Odpowiedzialny jest za czerwony kolor oraz intensywny aromat pomidorów.
Likopen działa dobroczynnie na organizm człowieka - zapobiega powstawaniu nowotworów i opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki.
------>

Pomidory regulują pracę układu pokarmowego dzięki dużej zawartości błonnika. Świeże pomidory zawierają około 1,2 g błonnika.
Jednak z błonnikiem nie należy przesadzać - zjedzenie dużej ilości pomidorów może prowadzić do rozwolnienia lub biegunek.
------>

Właściwości antymiażdżycowe pomidory zawdzięczają zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też zawarte w pomidorach pektyny. Korzystnie dla serca działa również likopen.
----->

Dzięki dużej zawartości witaminy C ważący 180 g pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę.
------>