5 z 11

fot. Pixabay
W śliwkach znajduje się wiele witamin z grup A, B, C i E.
------>
6 z 11

fot. Pixabay
Z kolei wśród składników mineralnych w śliwkach znajdziemy potas, żelazo, magnes, fosfor i wapń.
------>
7 z 11

fot. Pixabay
Śliwki są bogatym źródłem antyoksydantów, które chronią DNA komórek przed uszkodzeniami i zapobiegają ich mutacjom. Aby wzmocnić ochronę, możemy je spożywać na zmianę z innymi owocami i warzywami m.in. aronią, wiśnią czy borówką amerykańską.
------>
8 z 11

fot. Pixabay
Dzięki dużej dawce potasu śliwki rozluźniają naczynia krwionośne. Potas zmniejsza także agregację płytek krwi, wykrzepianie wewnątrznaczyniowe oraz przyleganie monocytów do ściany naczyń, dzięki czemu zapobiega chorobom serca i miażdżycy.
------>