https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie właściwości mają śliwki. Na to pomaga jedzenie śliwek - zobacz, kto powinien je jeść

mm
Wideo
od 16 lat
W naszych ogrodach i na działkach chętnie hodujemy różne odmiany śliwek, z których przyrządzamy dżemy, konfitury, kompoty i ciasta. Śliwki są też bardzo zdrowe - mają wiele witamin i wartości odżywczych. Zobacz, dlaczego warto jeść śliwki i kto powinien włączyć je do swojej diety.

Śliwki w ogrodzie – dlaczego warto je uprawiać?

Śliwy to popularne drzewa owocowe, które możemy spotkać w wielu polskich ogrodach. Odmian śliwek jest wiele, a ich uprawa nie należy do najtrudniejszych. Dzięki temu, późnym latem, możemy cieszyć się obfitością tych smacznych owoców, z których przygotowuje się różnorodne przetwory, takie jak dżemy, kompoty, nalewki, a także używa jako dodatek do ciast i deserów.

Uprawa drzewa śliwy jest stosunkowo prosta, ponieważ nie stawia wysokich wymagań glebowych i dobrze znosi różne warunki atmosferyczne. To sprawia, że śliwki są dostępne i popularne w wielu polskich domach.

Takie właściwości mają śliwki - osoby z tymi schorzeniami powinny jeść śliwki

Drzewa śliwy często widzimy na prywatnych działkach i przydomowych ogródkach. W Polsce hoduje się przynajmniej kilka różnych odmian śliwy. Późnym latem z owoców przyrządzane są dżemy, kompoty i nalewki. Chętnie dodajemy też śliwki do ciast i deserów.

Zobacz także:Takie są skutki uboczne spożywania borówki amerykańskiej. Kto powinien jej unikać?

Drzewo śliwy jest bardzo łatwe w uprawie. Ma niewielkie wymagania glebowe i jest odporne na warunki atmosferyczne.

Co ważne, śliwki posiadają wiele składników, które dobrze wpływają na nasz organizm. Szczególnie, gdy zjadamy je na surowo, po dokładnym umyciu.

Tak na nasz organizm wpływa jedzenie śliwek - te osoby powinny włączyć je do diety

Śliwki są cenione nie tylko za swój smak, ale także za liczne właściwości zdrowotne. Są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Spożywanie śliwek, szczególnie na surowo, pozwala w pełni wykorzystać ich prozdrowotny potencjał.

Jedną z najbardziej znanych zalet śliwek jest ich pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Regularne spożywanie tych owoców może przyczynić się do poprawy pracy jelit i zapobiegania wielu problemom trawiennym.

Korzyści z jedzenia śliwek można wymieniać bardzo długo. Najbardziej znane są ze swoich pozytywnych właściwości dla układu pokarmowego. Zobacz, dlaczego jeszcze warto jeść śliwki. Więcej na temat śliwek i ich wpływu na nasz organizm piszemy w naszej galerii.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska