
W wodach podziemnych naturalnego pochodzenia stwierdzono kilkadziesiąt pierwiastków chemicznych i ich związków w bardzo zróżnicowanych stężeniach. Różnią się zawartością: wapnia, magnezu, sodu, chlorków, jodków, fluorków. Wody z dominującym udziałem chlorków i sodu są odpowiednie do picia przy intensywnym wysiłku fizycznym, w czasie uprawiania sportu oraz wysokich temperaturach otoczenia.

Wody z niską zawartością sodu i chlorków (poniżej 20 mg/l) są odpowiednie dla osób, którym zalecono ograniczanie tych składników w diecie oraz dla małych dzieci i niemowląt.

Czynnikiem wspomagającym przyswajanie składników mineralnych zawartych w wodzie, jest dwutlenek węgla. Wprowadza się go do wody w czasie rozlewania i oznacza jako nisko (do 1500 mg/l) lub średnio (do 4000 mg/l) nasyconą dwutlenkiem węgla.

Informacje o zawartości składników wyróżniających daną wodę, z podziałem na ich znaczącą zawartość, podane są na etykiecie w formie: „zawiera wapń” , „zawiera magnez”, „z niską zawartością sodu”, itd. Oznaczone w danej wodzie rzeczywiste stężenie tych składników w mg/l podane jest również na etykiecie w opisie jej podstawowego składu chemicznego.