Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Targi pachnące smakami regionu w Bydgoszczy

Marek Weckwerth
Marek Weckwerth
A w środku otwiera się magiczny świat turystyki, kulinariów i wina. Bo to druga edycja targów „Travel and Taste. Podróże, Kulinaria, Wino”, w których uczestniczy 63 wystawców z regionu i całego kraju. Wstęp i degustacje smakowitości są zupełnie za darmo. >> Najświeższe informacje z regionu, zdjęcia, wideo tylko na www.pomorska.pl
A w środku otwiera się magiczny świat turystyki, kulinariów i wina. Bo to druga edycja targów „Travel and Taste. Podróże, Kulinaria, Wino”, w których uczestniczy 63 wystawców z regionu i całego kraju. Wstęp i degustacje smakowitości są zupełnie za darmo. >> Najświeższe informacje z regionu, zdjęcia, wideo tylko na www.pomorska.pl Dariusz Bloch
Zapachy regionalnych kuchni są tak intensywne, że same prowadzą odwiedzających bydgoską halę Łuczniczka do odpowiedniego wejścia.

A w środku otwiera się magiczny świat turystyki, kulinariów i wina. Bo to druga edycja targów „Travel and Taste. Podróże, Kulinaria, Wino”, w których uczestniczy 63 wystawców z regionu i całego kraju. Wstęp i degustacje smakowitości są zupełnie za darmo.

>> Najświeższe informacje z regionu, zdjęcia, wideo tylko na www.pomorska.pl <<

W tej uczcie dla ciała i ducha można uczestniczyć jeszcze dziś (w godz. 10-17) i w niedzielę (10-16). Jeśli od wejścia pójdziecie na prawo, niechybnie traficie na stoisko Serów Ślesińskich ze Spiżarni Hrabiny Potulickiej.

- W produkcji naszych serów odwołujemy się do ponadstuletniej tradycji, tej związanej z wyrobem serów w folwarku hrabiny Anieli Potulickiej - wyjaśnia Tomasz Puławski, kierownik stoiska. - Proponujemy sery wytwarzane w sposób naturalny, typowo wiejski, opierający się na świeżym mleku prosto od krowy. Produkcja jest niewielka.

Pan Tomasz zapewnia, że sery nie są ubarwiane ani konserwowane sztucznymi substancjami. Dzięki temu mają dużą wartość smakową i zdrowotną.

W pobliżu znajduje się skromne stoisko ukraińskiej restauracji Wysoki Zamek, która działa w Bydgoszczy od 2014 roku.

- Głównymi daniami są pierogi i barszcz ukraiński. Klienci lubią też słoninę, grubą na cztery palce, którą sprowadzam bezpośrednio z Ukrainy - mówi pochodząca z okręgu iwano-frankowskiego Oksana Ustinowa, właściciela restauracji. - Można też zamówić zapiekaną karkówkę oraz zrazy schabowe w sosie grzybowym.

Bydgoskie targi to także uciecha dla miłośników wina. Anna Janasińska wraz z mężem Wiesławem jest właścicielką winnicy Przy Talerzyku. Wspomniany „Talerzyk” to nazwa wczesnośredniowiecznego grodziska znajdującego się na szczycie nadwiślańskiego wzgórza górującego nad Topolnem.

- Pierwsze nasadzenia winorośli poczyniliśmy w roku 2010, a teraz mamy już trzecie wino, które zebraliśmy w ubiegłym roku - opowiada pani Anna. - To jest wyrób lokalny, a teraz jest moda na lokalność. Zapraszamy gości na komentowane degustacje, oprowadzamy po winnicy. A sama degustacja odbywa się przy serach od państwa Adamczyków. Goście siadają i spoglądają na rysujące się na wzgórzach przeciwległego brzegu Wisły Chełmno...

Wśród wystawców są m.in. Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy w Toruniu, uzdrowisko Ciechocinek, miasta Bydgoszcz, Toruń, Grudziądz, Żnin i powiaty nakielski, tucholski. Dzieci można zostawić w strefie zabaw.

Organizatorami targów są Bydgoska Lokalna Organizacja Turystyczna oraz Klaster Turystyczny Obszaru BIT.

INFO Z POLSKI - przegląd najciekawszych informacji ostatnich dni w kraju

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska