Na kulinarną imprezę zaproszono gości na bosko nieopodal świetlicy wiejskiej. To tutaj stanęła scena i stoiska z różnościami. Bogatą ofertę kulinarną dla mieszkańców i turystów, którzy zjechali na konkurs przygotowało miejscowe KGW. Chętni zjeść mogli nie tylko chleb z domowym smalcem czy kiełbaski z grilla, ale także rogaliki, pączki, placki, gofry, lemoniady i inne smakołyki. A wszystko to za kilka złotych.
Za darmo zjeść można było za to w Samociążku grochówkę ugotowaną w Zakładzie Karnym w Koronowie. Sporo atrakcji przygotowano dla dzieci. Były dmuchańce, zabawy, malowanie buziek i loteria fantowa. Śpiewały „Wesołe Gospodynie”, grała kapela „Koronowiacy”.
Przy stoisku informacyjno-promocyjnym rozdawano foldery i gadżety dotyczące Koronowa. Zachęcano też do wypełnienia ankiet. Wykazać się można było wiedzą o Koronowie i Unii Europejskiej, bo impreza w Samociążku, której głównym organizatorem był M-GOK Koronowo, otrzymała dofinansowanie z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Tarta na wiele sposobów
Tym jednak co budziło największe emocje był konkurs kulinarny „Smaki Lata 2024”. Każdego roku przed uczestnikami stawiane są inne wyzwania. W tym sezonie wybór padł na tartę, którą przyrządzono na wiele sposobów.
- Przygotowałyśmy tartę wiosenną z zielonymi warzywami i sosem tatarskim – zdradzają gospodynie z KGW Więzowno. Nie są jednak pewne czy ich tarta trafi w gusta jury. - Nasze koło liczy 26 osób, same panie. Panowie nie dają się jakoś przekonać – śmieją się mieszkanki Więzowna.
To Cię może również zainteresować
Z nadziejami przyjechały do Samociążka również gospodynie z Salna. - Nasza tarta jest z kaszą wiejską, kozim serem i z hiszpańską szyneczką serrano. Podamy ją z sosem śmietanowym i owocami – wyliczają gospodynie. Jak dowiadujemy się – potrawę z Salna przygotowała Magdalena Pałgan,
- Rok temu w Stopce dostałyśmy wyróżnienie. Był to udany początek, bo działamy dopiero od roku. Jest nas w kole 30 – opowiada Magdalena Pałgan.
Na rybę postawiły panie z KGW Mąkowarsko. W ich tarcie są trzy rodzaje sera, łosoś i gruszki. By zdobyć najlepszy przepis panie najpierw przeprowadziły wewnętrzny konkurs i wybrały najsmaczniejsze danie. - Wspólnie je przyrządziłyśmy – informują.
- W poprzednich latach było wyróżnienie oraz trzecie i drugie miejsce. Teraz by się przydało pierwsze - śmieją się gospodynie. Jak się nie uda to też dobrze. Bo najważniejsza jest przecie dobra zabawa - podkreślają nasze rozmówczynie.
Rok temu pierwszą nagrodę w konkursie zgarnęły gospodynie z Tryszczyna. Też liczą na powtórzenie sukcesu. - Koleżanka Judyta Michalak przygotowała tartę z karmelizowaną cebulką i kozią fetą. Jest do niej pikantny sos morelowy – informuje Gabriela Grzeca, przewodnicząca KGW Tryszczyn.
KGW Huta i KGW Stopka – Okole postawiły na sery pleśniowe i orzechy włoskie. Jurorzy mieli spory wybór i niełatwe zadanie. Co wybrali?
Tryszczyn ponownie najlepszy
„Smakiem Lata 2024” okrzyknięta została tarta zgłoszona do konkursu przez KGW Tryszczyn. Panie z tej podbydgoskiej miejscowości powtórzyły więc ubiegłoroczny sukces.
Drugim miejscem nagrodzono propozycję KGW Więzowno. Trzecia nagroda pojechała do Salna. Jury przyznało też dwa wyróżnienia. Otrzymały je: KGW Łąsko Wielkie za tartę ze szpinakiem i KGW Okole-Stopka za tartę z orzechami i serami. Gratulujemy!
A za rok – to już pewne - wakacyjny konkurs kulinarny odbędzie się w Salnie.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zgotowali piekło rodzicom Ewy Wachowicz. Wstrząsające, jak dziś o tym mówi
- Co się stało z Anną Lewandowską? Włosy, jakby piorun w rabarbar strzelił i litry potu
- Edyta Górniak może odetchnąć z ulgą. Paulla Ignasiak wygląda już teraz jak Rozenek
- Ludzie martwią się o Kasię Kowalską. Ma siniaki i zadrapania, wychwycili coś jeszcze