Targowe spotkanie ma promować produkty pochodzące polskich lasów.
Organizatorami wydarzenia jest Ministerstwo Środowiska przy współudziale SGGWo, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu, PZŁ, Lasów Państwowych, Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska, NSZZ RI „Solidarność” oraz Instytutu im. Jana Pawła II "Pamięć i Tożsamość".
"Poruszane będą tematy związane ze zdrowym odżywianiem w kontekście zagrożeń ze strony GMO, ze szczególnym uwzględnieniem roli dziczyzny oraz produktów runa leśnego jako tych pochodzących ze środowiska naturalnego", zapowiada resort środowiska.
Targi odbędą się 9 września na Placu Defilad pod Pałacem Kultury i Nauki w Warszawie. Spróbujemy tu potraw i wyrobów z dziczyzny, zrobić zakupy i wysłuchać prelekcji o tym, jak bezpiecznie przechowywać żywność, a także pokazy gotowania. Targi będą trwały od godz. 11:00-18:00. Wstęp jest bezpłatny.
Wśród tematów zaplanowano:
- Dziczyzna na surowo (jakie walory ma dziczyzna przygotowywana na surowo, jak ją prawidłowo przygotować - pokaz z degustacją)
- Sekrety miodu (powstawanie miodu i jego skład, wpływ na organizm człowieka, jak rozpoznać zafałszowania w miodzie i nauczyć się czytać etykiety na słoikach)
- Grillowanie i wędzenie - fakty i mity (jakie procesy zachodzą podczas grillowania i wędzenia, wędzenie "na zimno" czy "na gorąco" - wady i zalety, jak wybrać ze sklepowej półki najlepsze produkty wędzone)
- Konserwowanie żywności - fakty i mity (najczęściej występujące metody utrwalania i konserwowania żywności oraz ich wpływ na jakość i wartość żywieniową produktów)
