
Aby patelnia służyła długo i porządnie, należy z niej korzystać i czyścić ją w odpowiedni sposób. Te często popełniane błędy niszczą patelnię i skracają jej żywotność.
Co robić, by patelnia służyła przez długi czas? Oto najczęściej popełniane błędy podczas czyszczenia i używania patelni. Przejrzyj galerię i sprawdź, czy też je popełniasz >>>

Pierwszy najbardziej powszechny błąd to namaczanie patelni przez długie godziny w wodzie. Moczenie w założeniu ma ułatwić późniejsze czyszczenie bardzo zabrudzonego naczynia, ale jest to zły wybór w przypadku patelni, zwłaszcza żeliwnych. Żeliwo może wchłaniać stojącą wodę, przez co pojawią się na niej plamy z rdzy.
Zamiast długiego namaczania patelni, lepiej wlać trochę wody i doprowadzić do wrzenia aż resztki jedzenia będzie można łatwo usunąć.

Z podobnych przyczyn lepiej unikać mycia patelni, szczególnie żeliwnych, w zmywarce. Przyspieszy to pojawianie się rdzy na jej powierzchni.
Jeśli nie masz czasu, by od razu umyć dokładnie patelnię, lepiej wytrzeć resztki jedzenia ręcznikiem papierowym i zostawić ją na płycie kuchennej lub blacie, a czyszczenie dokończyć później.

Innym powszechnym błędem w przypadku patelni żeliwnych jest czyszczenie ich mydłem. Żeliwo można z łatwością wyczyścić bez użycia detergentów. Wystarczy na powierzchnię patelni wysypać sól morską, a następnie wyszorować ją sztywną szczotką lub szmatką. Sól usunie resztki jedzenia, nie naruszając powierzchni.