
Odkładanie patelni, gdy są jeszcze wilgotne, to kolejny częsty błąd. Powierzchnia, która nie jest dokładnie wysuszona, szybciej rdzewieje. Wystarczy ustawić świeżo umytą patelnię na palniku kuchennym na małym lub średnim ogniu i odczekać, aż wilgoć całkowicie zniknie z powierzchni.
Dobrze jest umieścić ręczniki papierowe między każdą patelnią, aby zapobiec ich zarysowaniu i rdzewieniu. Inną opcją jest zawieszenie patelni na stojaku na garnki.

innm błędem, jaki jest często popełniany w przypadku żeliwnej patelni, to pominięcie tłuszczu, który zapobiega przywieraniu potraw.
Większość żeliwnych patelni nie ma powłoki zapobiegającej przywieraniu.

Wkładanie resztek jedzenia razem z patelnią do lodówki to również częsty błąd. Nie tylko zepsuje danie i zwiększy ryzyko rdzewienia patelni, ale może również mieć inne negatywne konsekwencje. Przechowywanie żywności na żeliwnej patelni może prowadzić do zatrucia żelazem. Żelazo pod wpływem wilgoci przykleja się do żywności. W małych ilościach nie stanowi to problemu, jednak u ludzi, którzy mają trudności z metabolizowaniem żelaza, może to prowadzić do zmęczenia, bólu stawów i żołądka, a także innych objawów.

Nie podgrzewasz wstępnie patelni przed jej użyciem? To błąd! Zanim zaczniesz smażyć czy gotować, musisz pozwolić patelni się rozgrzać. Jeśli żeliwna nie nagrzeje się, jedzenie może przywierać.