
Patelnia wymaga też użycia właściwych przyborów kuchennych. Metalowa łopatka świetnie nadaje się do przewracania delikatnych produktów. Niektórzy sugerują używanie delikatniejszych przyborów - drewnianych, bambusowych lub silikonowych.

Na żeliwnej patelni nie powinno się przyrządzać jednogarnkowych potraw o wysokiej kwasowości, na przykład zawierających pomidory lub cytrusy. Danie może nabrać metalicznego posmaku.

Inną trudną rzeczą do przyrządzania na żeliwnej patelni są ryby. Wiele ryb jest zbyt delikatnych dla żeliwa, mogą być zbyt trudne do przewrócenia lub łatwo się rozpadać. Dodatkowo żeliwo może wchłaniać smaki tego, co jest na nim przyrządzane, a nikt chyba nie chciałby dostać naleśnika, smakującego jak ryba.

Gdzie wyrzucić zużytą patelnię?
Patelnia teflonowa zgodnie z zasadami segregacji odpadów powinien trafić do kontenera na śmieci typu plastik!
Patelni żeliwnej najlepiej wcale nie wyrzucać, nawet jeśli zardzewiała. Żeliwo ma służyć wiecznie i są skuteczne sposoby pozbycia się rdzy z powierzchni.