
Wrzesień i październik to szczyt sezonu na grzyby w Polsce. Najlepszym sposobem na podkreślenie ich smaku i przedłużenie terminu przydatności do spożycia jest marynowanie. Zobacz, jak prawidłowo marynować grzyby. Podpowiadamy na kolejnych slajdach galerii, jakich błędów unikać!

Niedokładnie przebierasz
Grzyby powinny zostać dokładnie oczyszczone zaraz po zakończeniu zbiorów, a nadpsute fragmenty, przebarwienia - odkrojone. W przeciwnym razie ewentualni lokatorzy mogą przemieścić się z jednego grzyba na drugi.

Uszkodzone słoiki i nakrętki
Jeżeli słoiki będą nadpęknięte, wyszczerbione, a nakrętki powyginane, istnieje duże ryzyko, że marynowane grzybki się zepsują.

Za mało soli przy obgotowywaniu
Na 4 litry wody należy dodać co najmniej trzy łyżki soli. W przeciwnym razie grzyby będą niesmaczne.