Spis treści
Dlaczego warto jeść chwasty? Sam fakt, że są roślinami najbardziej bogatymi w składniki odżywcze, przemawia za tym, żeby je spożywać. – Porównując ilość składników odżywczych w liściu mniszka lekarskiego, a w liściu sałaty, okazuje się, że mniszek ma ich ok. 14 razy więcej – wyjaśnia Katarzyna Banaś, leśna przewodniczka, twórczyni projektu „Sianko”.
Jakie dzikie rośliny zbierzemy w lutym?
– Dzikie rośliny bardzo często są trochę gorzkie. To jest zapomniany element w kuchni, bo my eliminujemy gorzkość, nie lubimy tego smaku. Dlatego sięgając po dzikie rośliny, trzeba mieć to na uwadze – podkreśla Katarzyna Banaś.
Jadalne dzikie rośliny w lutym:
Uszak bzowy – to grzyb, który wyglądem przypomina ucho. Rośnie na martwych pniach i gałęziach bzów czarnych. Ma brązowy, ciemny kolor, delikatny smak i ciekawą, lekko sprężystą teksturę.
Nasiona wiesiołka – jeśli chodzi o tę roślinę to jadalne są zarówno liście jak i korzenie, ale zimą zbieramy nasiona wiesiołka. Pozyskuje się z nich olej, który ma wiele właściwości prozdrowotnych i wspomagających organizm. Szukamy wyschniętych kwiatostanów, które nie leżą na ziemi i otrząsamy z nich nasiona.
Kwiatostan leszczyny – męskie kwiatostany leszczyny pojawiają się już nawet w styczniu, w lutym znajdziemy ich więcej, zawierają nieduże ilości białka.
Dziki szczypiorek – jest to tak naprawdę pierwsza nowalijka. Bardziej przypomina młodą trawę niż szczypior, który znamy. Jego listki są zdecydowanie cieńsze, ale nie są jak trawa płaskie, a owalne i płaskie w środku. Znajdziemy go w lasach liściastych i terenach przyleśnych.
Zimówka aksamitnotrzonowa – rośnie na pniakach i pniach drzew liściastych, najchętniej na topolach i wierzbach. Zazwyczaj na drzewach martwych, ale zdarza się, że pojawia się i na tych żywych. Zazwyczaj rośnie kępami.
Dzika marchew – jeśli baldachy dzikiej marchwi zmieniają kolor na żółto-brązowy jest to znak, że pora na zbiór. Szukamy jej na łąkach i nieużytkach. Aktualnie zbieramy nasiona. Zapach i smak dzikiej marchwi jest bardzo intensywny, mocno ziemisty i korzenny.
Liście jeżyny – chociaż może to być zaskakujące, to o tej porze roku, w niektórych miejscach wciąż można znaleźć liście dziko rosnących jeżyn. Wykazują one działanie oczyszczające, silnie ściągające, tonizujące, moczopędne.
Igliwie świerku – świerk to roślina zimozielona, rośnie dziko w lasach, najczęściej na terenach górskich. Chociaż w naszym kraju jest popularna, zastosowanie igliwia wciąż nie jest tak bardzo rozpowszechnione. Najlepiej zbierać wierzchołki gałązek, aby przygotować z nich napar i nalewkę, od grudnia do marca. To samo dotyczy igliwia sosny.
Jak wykorzystać lutowe zioła i chwasty?
Wiele z tych roślin ma właściwości lecznicze, nie wszystkie jednak nadają się do jedzenia na surowo. Dlatego warto bliżej poznać ich właściwości oraz sposoby, w jakie można je przygotować, żeby czerpać z tych chwastów jak najwięcej korzyści.