NASTURCJA.To najpopularniejszy kwiat sałatkowy. Cechuje go lekko pikantny smak, więc pasuje m.in. do kanapek. Kiedy posiekasz nasturcję, i zmiksujesz ją z orzechami, będzie idealnie pasowała do sosu tatarskiego. Nasturcja jest naturalnym antybiotykiem, który pomaga np. w walce z paciorkowcami.
PIXABAY.COM/silviarita
Cieszą nie tylko nasze oczy, ale także podniebienia. Przedstawiamy kwiaty z ogrodowej rabatki lub łąki, które można zastosować w kuchni - urozmaicą one sałatki, desery czy choćby wypieki. Należy jednak pamiętać, że jemy płatki - słupki i pręciki usuwamy.
Uwaga, jeśli nie masz stuprocentowej pewności, że dana roślina jest bezpieczna do spożycia, lepiej z niej zrezygnuj. Nie polecamy też kwiatów zebranych przy drogach i w publicznych parkach (mogą być zanieczyszczone spalinami).