Te kwiaty są jadalne. Zdziwisz się, że właśnie one mogą trafić na talerze [zdjęcia - 13.06]

S
NASTURCJA.To najpopularniejszy kwiat sałatkowy. Cechuje go lekko pikantny smak, więc pasuje m.in. do kanapek. Kiedy posiekasz nasturcję, i zmiksujesz ją z orzechami, będzie idealnie pasowała do sosu tatarskiego. Nasturcja jest naturalnym antybiotykiem, który pomaga np. w walce z paciorkowcami. PIXABAY.COM/silviarita
Cieszą nie tylko nasze oczy, ale także podniebienia. Przedstawiamy kwiaty z ogrodowej rabatki lub łąki, które można zastosować w kuchni - urozmaicą one sałatki, desery czy choćby wypieki. Należy jednak pamiętać, że jemy płatki - słupki i pręciki usuwamy. Uwaga, jeśli nie masz stuprocentowej pewności, że dana roślina jest bezpieczna do spożycia, lepiej z niej zrezygnuj. Nie polecamy też kwiatów zebranych przy drogach i w publicznych parkach (mogą być zanieczyszczone spalinami).

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie