
NASTURCJA.
To najpopularniejszy kwiat sałatkowy. Cechuje go lekko pikantny smak, więc pasuje m.in. do kanapek.
Kiedy posiekasz nasturcję, i zmiksujesz ją z orzechami, będzie idealnie pasowała do sosu tatarskiego.
Nasturcja jest naturalnym antybiotykiem, który pomaga np. w walce z paciorkowcami.

FIOŁKI
Fiołki wonne są znakomite do konfitur, domowych lodów i syropów. Oprócz słodko-kwaśnego smaku, ich niewątpliwą zaletą jest cudowny zapach.
Ciekawostka: ten kwiat, to afrodyzjak.

BRATEK OGRODOWY
Idealny do sałatek owocowych, pasuje też do słodkich zup, dań mięsnych i potraw z ryżu. Jego smak jest dość słodki, ale też odrobinę cierpki.
Co istotne, bratek stanowi źródło witamin i przeciwutleniaczy.

RÓŻA
Jej płatkami można obsypać desery lub sałatki. Wyśmienity dodatek do dżemów. Różę używamy także do syropów i galaretek i konfitur.