
Przy tych chorobach kapusta kiszona jest niewskazana
Kapusta kiszona jest smaczna i zdrowa. Polacy bardzo chętnie ją jedzą właśnie ze względu na charakterystyczny smak oraz bogactwo witamin i minerałów. Kapusta kiszona to doskonałe źródło naturalnych probiotyków, wzmacnia odporność i układ sercowo-naczyniowy. Ale czy wszyscy mogą ją jeść? Niestety, niektórym kapusta kiszona nie będzie służyć. Zobacz, kto powinien jej unikać w diecie.

Osoby z nadciśnieniem
Kiszona kapusta zawiera dużo soli. Dlatego powinny jej unikać osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze. Dotyczy to także picia soku z kiszonej kapusty.

Osoby z chorymi nerkami
Z podobnego powodu jak przy nadciśnieniu (duża zawartość soli), soku z kiszonej kapusty oraz samej kiszonej kapusty nie powinny spożywać osoby z chorymi nerkami, zwłaszcza przy kamicy szczawianowo-wapniowej.

Osoby z nietolerancją histaminy
Kiszonki, a zatem również kapusta kiszona, zawierają sporo histaminy. U osób z alergią może nastąpić nasilenie objawów. U tych osób kapusta kiszona może wywoływać m.in. swędzenie skóry, duszności, kaszel lub mdłości. W tym przypadku zalecana jest całkowita rezygnacja z soku z kapusty i kapusty kiszonej.