
Mleko i produkty mleczne są zdrowe i powinny się znaleźć w diecie zdrowego człowieka. To źródło białka, witamin B2, B 12, D, fosforu, magnezu, jodu i wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Jednak niektórym osobom nabiał może zaszkodzić. Zobacz, kto i dlaczego powinien wyeliminować nabiał z diety.

Osoby z problemami skórnymi
Mleko i jego przetwory zawierają zawierają kazeinę i serwatkę. Te białka zwiększają poziom hormonu wzrostu uInsulin-like Growth Factor-1 (IGF-1), który powoduje trądzik i nasila problemy skórne u nastolatków, ale także osób dorosłych.

Osoby odchudzające się
Choć samo mleko i napoje fermentowane (np. kefir) ze względu na wysoką zawartość wody i niską zawartość tłuszczu są niskokaloryczne (30–100 kcal/100 g), to inne produkty mleczne jak sery, mleko w proszku, mleko zagęszczone, śmietanka i śmietana, masło, mają dużą wartość energetyczną (> 250 kcal/100 g) i mogą powodować przyrost masy. Dlatego osoby odchudzające się powinny wyeliminować te produkty z diety.

Osoby przemęczone
Uważa się, że mleko i jego przetwory zawierają tryptofan (aminokwas), który niekorzystnie wpływa na samopoczucie i zwiększa przemęczenie.