Nabiał to grupa produktów spożywczych, do której należy mleko i przetwory mleczne (maślanka, jogurt, kefir, śmietana, masło, ser żółty, twaróg). Do nabiału zwykle zaliczane są również jajka, jednak uważa się, że taka klasyfikacja jest nieprawidłowa i w publikacjach o żywieniu jajka rozpatrywane są oddzielnie. Można się nawet spotkać z tezą, że z dietetycznego punktu widzenia jajko to mięso w stadium zarodkowym, gdyż jajko to pierwsza faza rozwoju zwierząt jajorodnych.
Do produktów (przetworów) mlecznych należą m.in.:
- ser podpuszczkowy (takie sery potocznie nazywane są serami żółtymi),
- ser twarogowy (takie sery potocznie nazywane są twarogiem albo serem białym),
- śmietanka,
- śmietana,
- masło,
- mleko skondensowane (zagęszczone),
- mleko w proszku,
- niefermentowane napoje mleczne, np. mleko kakaowe, koktajle mleczne,
- fermentowane napoje mleczne, np. jogurt, kefir, kumys.
Mleko i nietolerancja laktozy
W Polsce i Europie spożywa się najczęściej mleko krowie, rzadziej mleko kozie i owcze. Mleko krowie oraz produkty pochodzenia mlecznego są bardzo odżywcze, a dostarczane przez nie składniki są łatwo przyswajane przez organizm. Wyjątkiem jest laktoza, węglowodan, na który część ludzi wykazuje nietolerancję.
Mleko i jego przetwory zawierają dużo dobrze przyswajalnego wapnia, są również źródłem pełnowartościowego białka, witamin (głównie ryboflawiny, tiaminy), oraz składników mineralnych (magnezu, cynku, miedzi, kobaltu, związków fosforu i potasu).
Polskie normy żywieniowe z 2017 r. dla dzieci i młodzieży w wieku 4–18 lat zalecają picie 3–4 szklanek mleka dziennie. Mleko można zastąpić np. jogurtem, kefirem, maślanką. Natomiast osoby dorosłe powinny spożywać 2 szklanki mleka lub jego przetworów o zawartości tłuszczu do 2% (sery żółte zawierają znacznie więcej tłuszczu, dlatego należy jeść ich mniej).
Te osoby nie powinny jeść nabiału. Tym osobom nabiał może zaszkodzić
Mimo, że mleko i jego przetwory to cenne źródło wielu składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, są takie sytuacje lub choroby, gdy nabiał może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Zobacz w poniższej galerii, kto nie powinien jeść nabiału.
ZOBACZ TEŻ:
- Takie niezwykłe właściwości ma liść laurowy - zrób napar i wypij . Pomaga na wiele dolegliwości
- Takie są skutki jedzenia bobu. To się dzieje z organizmem, gdy jemy bób
