5 z 11

fot. pixabay.com
Osoby z refluksem i zgagą
Osoby, które często skarżą się na zgagę i refluks, powinny odstawić kefir, tłuste mleko, śmietanę, twaróg, żółty ser, serki topione, sery pleśniowe.
6 z 11

fot. pixabay.com
Osoby z tendencją do tycia - laktoza powoduje otyłość
Produkty mleczne zawierają laktozę, naturalny cukier. Według badań, nadmierne spożycie tego cukru może powodować otyłość. To kolejny powód, dla którego osoby odchudzające się powinny wyeliminować produkty mleczne z diety.
7 z 11

fot. pixabay.com
Osoby z nietolerancją laktozy
Laktoza zawarta w mleku i jego przetworach u wielu ludzi powoduje bolesne wzdęcia, zaparcia i biegunki.
8 z 11

fot. unsplash.com
Osoby w trakcie infekcji
Uważa się, że produkty mleczne mogą zwiększać podatność organizmu na infekcje i bakterie. Niektórzy lekarze zalecają, by osoby przeziębione profilaktycznie odstawiły nabiał.