5 z 10

fot. Pixabay.com
Kamica nerkowa
W orzechach włoskich znajdują się szczawiany, które odpowiadają za powstawanie kamicy szczawianowej. Orzechy u chorych na tę chorobę nasilają objawy.
6 z 10

fot. Pixabay.com
Osoby z problemami trawiennymi
Ciężkostrawne orzechy mogą powodować zgagę, odbijanie, ból brzucha, wzdęcia, zaparcia, biegunki. Dlatego osoby z problemami trawiennymi powinny wykluczyć orzechy ze swojej diety.
7 z 10

fot. Pixabay.com
Uchyłkowatość jelit
Osoby cierpiące na tę przypadłość powinny unikać twardych i ciężkostrawnych produktów spożywczych, a takie są właśnie orzechy włoskie.
8 z 10

fot. Pixabay.com
Osoby po operacji woreczka żółciowego
W diecie po operacji woreczka żółciowego należy unikać produktów tłustych, dlatego orzechy są dla takich osób niewskazane.