Orzechy włoskie - właściwości
Orzechy włoskie są zdrowe i smaczne. Często są wykorzystywane w kuchni do przyrządzania deserów, ciast, jako dodatek do lodów, a nawet dań wytrawnych. Ze względu na lecznicze właściwości wykorzystywane są do produkcji kosmetyków, pomagają też w odchudzaniu. Również olej tłoczony z orzechów włoskich jest bardzo zdrowy i cenny.
Orzechy włoskie to źródło zdrowych tłuszczów nienasyconych omega-3 i omega-6, białka roślinnego, steroli, aminokwasów, witamin z grupy B, błonnika, mikro- i makroelementów: potasu, fosforu, magnezu, cynku, manganu, jodu, folianów.
Zgodnie z zaleceniami dziennie powinno się jeść garść orzechów (ok. 28 g).
Orzechy włoskie - do czego się używa?
Zastosowanie orzechów włoskich:
- produkuje się z nich cenny olej orzechowy,
- w gastronomii - dodawane są do ciast, deserów, lodów, napojów,
- powstają z nich pyszne nalewki i likiery,
- w produkcji kosmetyków - do kremów i balsamów do ciała, a skorupki po zmieleniu są świetnym składnikiem peelingów,
- liście i zielone łupiny zawierają barwnik juglon, który wykorzystuje się w produkcji balsamów i kremów brązujących,
- drewno orzecha włoskiego cenione jest na równi z amerykańskim czarnym orzechem. Wykorzystywane jest do produkcji mebli, wyrobów artystycznych, drewnianych elementów broni palnej.
Orzechy włoskie - im mogą zaszkodzić
Te osoby nie powinny jeść orzechów włoskich. Takie są objawy, że orzechy ci szkodzą - zobacz teraz w galerii.
ZOBACZ TEŻ:
► Te urządzenia w domu pożerają najwięcej prądu - tabela 2024. Tyle kosztuje korzystanie z tych sprzętów
► Zwrot podatku 2024. Tyle zwrotu podatku dostaną emeryci za 2023 rok - mamy tabele wyliczeń zwrotu podatku