W Polsce pieczywo spożywane jest kilka razy dziennie. Chleb jemy na śniadanie, kolacje i często do obiadu. Po chleb sięgamy też na drugie śniadanie. Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowego żywienia. Ze względu na dużą zawartość błonnika zaleca się zamianę białego pieczywa na ciemne.
Nie zawsze jednak i to "zdrowsze" pieczywo będzie odpowiednie.
Koniecznie przeczytaj:Oto, co się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb. Takie są zaskakujące skutki rezygnacji z pieczywa
W ostatnich latach zdecydowanie ograniczyliśmy spożywanie pieczywa. Osoby stawiające na zdrowe odżywianie zastąpiły chleb płatkami owsianymi, jaglanymi. Nadal jednak Polacy kochają pieczywo, a mają z czego wybierać. Piekarnie wymyślają coraz zdrowsze warianty pieczywa.
Wyróżniamy między innymi pieczywo:
- na zakwasie
- na drożdżach
- pszenne
- razowe
- żytnie
Chociaż chleb jest bardzo często przedstawiany jako niezbyt zdrowa żywność, prawdopodobnie błędnie zrozumiano, że rezygnacja z pieczywa może być pozytywna dla organizmu. W rzeczywistości istnieje kilka negatywnych skutków ubocznych rezygnacji z chleba. Okazuje się jednak, że spożywanie białego chleba produkowanego z mąki pszennej znacząco zwiększa liczbę „dobrych bakterii” w jelitach.
Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że optymalną ilością chleba, jaką powinniśmy spożywać, jest 250 gramów dziennie.
Oto skutki jedzenia pieczywa
Aktualnie na rynku dostępnych jest bardzo wiele odmian pieczywa i z pewnością każdy znajdzie odpowiednie dla siebie. Zobaczcie, kiedy nie powinniśmy jeść pieczywa. Szczegóły w poniższej galerii:
