Badanie firmy Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw zostało zrealizowane we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding i sfinansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Projekt otrzymał patronat honorowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dane ujęte w zestawieniu obejmują listopad. pytanie brzmiało o jedzenie konkretnych owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i dotyczyło również przetworów i soków.
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH opracował „Zalecenia zdrowego żywienia”.
W naszej diecie warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy. W listopadzie ten warunek spełniło 18 proc. Polaków. Co piąty badany (22 proc.) jadł tylko jeden posiłek składający się w co najmniej połowie z warzyw i owoców. Jedna trzecia Polaków (31 proc.) w ogóle nie je takich posiłków - wyniki badań podsumowuje Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Badania pokazały również, że 2 proc. badanych nie je warzyw i owoców wcale, 7 proc. tylko w jednym, a 17 proc. w dwóch posiłkach (mniej niż zalecenia).
- W listopadzie aż 19 proc. Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło bardzo mało lub wcale. Większość Polaków (63 proc.) je mało owoców i warzyw – najwyżej kilka rodzajów częściej lub więcej rodzajów, ale rzadko
- analizuje Związek.
ZOBACZ TAKŻE:Jak wykorzystać dojrzałe owoce i warzywa, żeby się nie zepsuły?
