https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Te oznaczenia pojemników, butelek, słoików i naczyń do żywności powinniśmy znać. A Ty znasz?

(tik)
Pixabay
Inspekcja Handlowa w trzecim kwartale 2018 r. skontrolowała materiały i wyroby do kontaktu z żywnością. Oznakowanie tych produktów jest dobre, zastrzeżenia dotyczyły niespełna 6 proc. Czy wiesz, jakie oznaczenia są na pojemnikach z tworzyw sztucznych i co oznaczają?

Inspekcja Handlowa w trzecim kwartale 2018 r. skontrolowała materiały i wyroby do kontaktu z żywnością. Wyniki właśnie poznaliśmy. Okazuje się, że oznakowanie tych produktów w całym kraju jest dobre, zastrzeżenia dotyczyły niespełna 6 proc. (w Kujawsko-Pomorskiem nie stwierdzono nieprawidłowości).

Oznakowanie produktów nie dawało pełnej informacji o przeznaczeniu lub sposobie prawidłowego użytkowania, bo producent jej nie zamieścił lub dystrybutor nie przetłumaczył. Efekt? Z obrotu wycofano 13 partii nieprawidłowo oznakowanych produktów.

Przeczytaj też: GIS wykrył niebezpieczne bambusowe naczynia. Nie trzymaj w nich żywności [galeria]

Warto znać oznaczenia na materiałach z tworzyw sztucznych. Oto one...

Na opakowaniach z tworzyw sztucznych z wodą, jogurtem, ketchupem, czy pojemnikach do żywności na wynos możemy znaleźć charakterystyczne symbole trójkąta ze strzałek z cyfrą w środku. Cyfra informuje nas, z jakim materiałem mamy do czynienia - wyjaśniają eksperci Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

- 01 PET - Polietylen, najpopularniejsze tworzywa sztuczne, przetwarzalne, łatwe w recyklingu. Produkuje się z nich przede wszystkim plastikowe butelki na napoje, naczynia jednorazowego użytku. Takich opakowań nie podgrzewaj, nie wystawiaj na słońce ani nie wykorzystuj ponownie.

- 02 HDPE - Polietylen o dużej gęstości, popularny, nadaje się do recyklingu. Służy do produkcji na przykład butelek na mleko, oleje i detergenty, toreb i pojemników wielofunkcyjnych. Opakowania nadają się do ponownego użytku i są bezpieczne.

- 03 PVC - Polichlorek winylu, może wydzielać toksyny, dlatego jego stosowanie w produkcji opakowań do żywności zostało znacząco ograniczone.

Czytaj też: Nasiona chia w jogurtach i deserach - są niebezpieczne? GIS nałoży srogą karę

- 04 LDPE - Polietylen o małej gęstości, nadaje się do recyklingu. Produkuje się z niego plastikowe worki i plastikowe butelki. Takich opakowań możesz używać powtórnie, nie możesz ich podgrzewać.

- 05 PP - Polipropylen, nietoksyczny. Stosowany na przykład do produkcji kubków na jogurty czy margarynę oraz opakowań, w których sprzedaje się mięso, wędlinę czy sery. Uważany jest za jeden z bezpieczniejszych plastików.

- 06 PS - Polistyren, coraz rzadziej stosowany w produkcji opakowań do żywności, może wydzielać toksyny. W formie spienionej to styropian. Obecny jest w naczyniach jednorazowych, pojemnikach na jedzenie na wynos, styropianowych kubkach na kawę.

- 07 Inne - Inne plastiki, nie podlegają recyklingowi. W tej grupie znajdują się również plastiki, które nie powinny być wykorzystywane do produkcji opakowań do żywności, ponieważ mogą zawierać na przykład toksyczny bisfenol A (BPA). Plastików oznaczonych tym numerem nie powinieneś powtórnie używać, chyba, że zawierają informację BPA Free lub 0 proc. BPA. Bisfenol A to związek, który może zwiększać ryzyko zachorowania na niektóre schorzenia układu nerwowego lub hormonalnego. W 2011 roku wycofano go z produkcji butelek dla niemowląt. Plastiki oznaczane tym numerem są używane do produkcji różnych rodzaju opakowań, nie powinieneś ich używać w kuchenkach mikrofalowych.

- Jeśli masz wątpliwości dotyczące oznakowania opakowań do żywności, zgłoś je do właściwego wojewódzkiego inspektoratu Inspekcji Handlowej. Za jakość zdrowotną opakowań odpowiada Państwowa Inspekcja Sanitarna - przypominają eksperci UOKiK.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska