5 z 8
Winogrona...
fot. pixabay

Winogrona

Winogrona również lepiej spożywać ze skórką - nie wypluwać jej. Zawiera ona flawonoidy, naturalne przeciwutleniacze (antyoksydanty), które niszczą wolne rodniki, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Jest także źródłem witaminy A i C.

6 z 8
Cytrusy...
fot. pixabay

Cytrusy

Trudno byłoby jeść cytrusy z gorzkawą i twardą skórką - warto jednak zostawić jak najwięcej białych błonek na ich powierzchni. W ich składzie znajduje się dużo cennego błonnika, który wspiera układ pokarmowy.

7 z 8
Jabłka...
fot. pixabay

Jabłka

Aż blisko połowa błonnika w jabłku znajduje się właśnie w skórce. Jest ona także źródłem witamin A i K. Dodatkowo zawiera cenne foliany oraz fitosterole, których nie znajdziemy w miąższu owocu.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

Tak wygląda polski elektryczny mikrodostawczak. Zadebiutował w Katowicach

Tak wygląda polski elektryczny mikrodostawczak. Zadebiutował w Katowicach

Polecamy

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Handlarz narkotyków z Dobrzynia nad Wisłą trzymał w domu ponad 3,5 kg amfetaminy

Handlarz narkotyków z Dobrzynia nad Wisłą trzymał w domu ponad 3,5 kg amfetaminy

Awantura na wiecu Karola Nawrockiego w Chojnicach. Wkroczyła policja - mamy nagranie

Awantura na wiecu Karola Nawrockiego w Chojnicach. Wkroczyła policja - mamy nagranie