
Większość osób obiera warzywa i owoce ze skórki przed spożyciem. Tymczasem w wielu z nich to właśnie skórka kryje w sobie niesamowite właściwości zdrowotne. Pozbywając się jej wyrzucamy do kosza cenne witaminy i minerały. Sprawdź w artykule, jakie warzywa i owoce warto jeść ze skórką. Szczegóły na kolejnych slajdach galerii.

Ogórek
Skórka ogórka to najcenniejsza część tego warzywa. Zawiera cenne antyoksydanty, które zwiększają odporność i wykazują działanie przeciwstarzeniowe. Skórka ogórka jest także źródłem witaminy K.

Ziemniak
Skórki ziemniaczane są bogate w witaminy C i B oraz składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, jod. Są także źródłem polifenoli i kwasu chlorogenowego.

Bakłażan
W skórce zawarte są związki fenolowe, które zapobiegają infekcjom oraz mają działanie przeciwalergiczne, żółciopędne, przeciwwrzodowe i wspomagające pracę wątroby.