1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Większość osób obiera warzywa i owoce ze skórki przed...
fot. pixabay

Większość osób obiera warzywa i owoce ze skórki przed spożyciem. Tymczasem w wielu z nich to właśnie skórka kryje w sobie niesamowite właściwości zdrowotne. Pozbywając się jej wyrzucamy do kosza cenne witaminy i minerały. Sprawdź w artykule, jakie warzywa i owoce warto jeść ze skórką. Szczegóły na kolejnych slajdach galerii.

2 z 8
Ogórek...
fot. pixabay

Ogórek

Skórka ogórka to najcenniejsza część tego warzywa. Zawiera cenne antyoksydanty, które zwiększają odporność i wykazują działanie przeciwstarzeniowe. Skórka ogórka jest także źródłem witaminy K.

3 z 8
Ziemniak...
fot. pixabay

Ziemniak

Skórki ziemniaczane są bogate w witaminy C i B oraz składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, jod. Są także źródłem polifenoli i kwasu chlorogenowego.

4 z 8
Bakłażan...
fot. pixabay

Bakłażan

W skórce zawarte są związki fenolowe, które zapobiegają infekcjom oraz mają działanie przeciwalergiczne, żółciopędne, przeciwwrzodowe i wspomagające pracę wątroby.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Tak było podczas imprezy "Goplanie dla Autyzmu" w Kruszwicy

Tak było podczas imprezy "Goplanie dla Autyzmu" w Kruszwicy

Twarde Pierniki krok bliżej play off! Tak kibicowaliście koszykarzom - Galeria

Twarde Pierniki krok bliżej play off! Tak kibicowaliście koszykarzom - Galeria

Wręczenie świadectw maturzystom z IV Liceum Ogólnokształcącego  w Grudziądzu

Wręczenie świadectw maturzystom z IV Liceum Ogólnokształcącego w Grudziądzu

Zobacz również

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Tak wyglądają synowie Klaudii El Dursi. Gwiazda spodziewa się trzeciego dziecka

Tak wyglądają synowie Klaudii El Dursi. Gwiazda spodziewa się trzeciego dziecka