1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Większość osób obiera warzywa i owoce ze skórki przed...
fot. pixabay

Większość osób obiera warzywa i owoce ze skórki przed spożyciem. Tymczasem w wielu z nich to właśnie skórka kryje w sobie niesamowite właściwości zdrowotne. Pozbywając się jej wyrzucamy do kosza cenne witaminy i minerały. Sprawdź w artykule, jakie warzywa i owoce warto jeść ze skórką. Szczegóły na kolejnych slajdach galerii.

2 z 8
Ogórek...
fot. pixabay

Ogórek

Skórka ogórka to najcenniejsza część tego warzywa. Zawiera cenne antyoksydanty, które zwiększają odporność i wykazują działanie przeciwstarzeniowe. Skórka ogórka jest także źródłem witaminy K.

3 z 8
Ziemniak...
fot. pixabay

Ziemniak

Skórki ziemniaczane są bogate w witaminy C i B oraz składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, jod. Są także źródłem polifenoli i kwasu chlorogenowego.

4 z 8
Bakłażan...
fot. pixabay

Bakłażan

W skórce zawarte są związki fenolowe, które zapobiegają infekcjom oraz mają działanie przeciwalergiczne, żółciopędne, przeciwwrzodowe i wspomagające pracę wątroby.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Tak było podczas "Drzwi otwartych" w III LO w Grudziądzu. Mamy zdjęcia

Tak było podczas "Drzwi otwartych" w III LO w Grudziądzu. Mamy zdjęcia

Tak było podczas wręczenia statuetek "Społeczny Działacz Kultury" w gminie Grudziądz

Tak było podczas wręczenia statuetek "Społeczny Działacz Kultury" w gminie Grudziądz

Kuchnia inna niż wszystkie. Tak mieszka facet, który kocha gotować

Kuchnia inna niż wszystkie. Tak mieszka facet, który kocha gotować

Zobacz również

Wyniki meczów 29. kolejki 4. ligi kujawsko-pomorskiej. Sezon 2024/25 [24 maja]

Wyniki meczów 29. kolejki 4. ligi kujawsko-pomorskiej. Sezon 2024/25 [24 maja]

Grudziądzkie Amatorskie Prezentacje Artystyczne  2025. Wyniki, zdjęcia

Grudziądzkie Amatorskie Prezentacje Artystyczne 2025. Wyniki, zdjęcia