Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te produkty spożywcze zawierają najwięcej toksyn. Tego lepiej nie jedz w najbliższym czasie

k@s
Większość substancji szkodliwych dla zdrowia pochodzi z konserwantów stosowanych do przedłużenia terminu przydatności do spożycia, a także powstają one powstają podczas długotrwałej obróbki termicznej żywności. Są jednak też takie produkty, które po prostu są szkodliwe dla naszego zdrowia, niezależnie od tego, jak je przygotujemy. Zawierają niebezpieczne związki chemiczne, na przykład rtęć. Jakie to produkty? Zobacz >>
Większość substancji szkodliwych dla zdrowia pochodzi z konserwantów stosowanych do przedłużenia terminu przydatności do spożycia, a także powstają one powstają podczas długotrwałej obróbki termicznej żywności. Są jednak też takie produkty, które po prostu są szkodliwe dla naszego zdrowia, niezależnie od tego, jak je przygotujemy. Zawierają niebezpieczne związki chemiczne, na przykład rtęć. Jakie to produkty? Zobacz >>pixabay.com
Większość substancji szkodliwych dla zdrowia znajdujących się w żywności pochodzi z konserwantów stosowanych do przedłużenia terminu przydatności do spożycia. szkodliwe substancje powstają także podczas obróbki termicznej jedzenia. Jednak są też takie produkty, które po prostu są szkodliwe dla naszego zdrowia, niezależnie od tego, jak je przygotujemy. Zawierają niebezpieczne związki chemiczne, na przykład rtęć. Zobacz, jakie to produkty i w miarę możliwości ogranicz je w swojej diecie.

Zdrowe nawyki żywieniowe

Zdrowa, zbilansowana dieta zawierająca produkty ze wszystkich grup żywieniowych to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia. W naszej diecie koniecznie powinny się znaleźć owoce i warzywa, najlepiej z ekologicznych upraw, potrzebne są także produkty mleczne, jajka, zboża. Do diety można też włączyć mięso i jego przetwory, jednak tu należy uważać, gdyż są one często źródłem niebezpiecznych dla zdrowia nitrozoamin (zwłaszcza mięso peklowane i wędzone). Bardzo ważne jest także odpowiednie nawadnianie organizmu, najlepiej pić czystą wodę, choć soki owocowe i warzywne są również dobrym uzupełnieniem diety i źródłem witamin.

Zobacz także: Dieta japońska. Kryje się w niej tajemnica długowieczności. To jedzą Japończycy

Szkodliwe substancje w żywności

Warto wiedzieć, że większość substancji szkodliwych dla zdrowia pochodzi z konserwantów stosowanych do przedłużenia terminu przydatności do spożycia, a także powstają one powstają podczas obróbki termicznej żywności. Dlatego najlepiej jest przygotowywać żywność bezpośrednio przed jedzeniem, stosować jak najkrótszą obróbkę termiczną i nie przechowywać resztek.

Są jednak też takie produkty, które po prostu są szkodliwe dla naszego zdrowia, niezależnie od tego, jak je przygotujemy. Zawierają niebezpieczne związki chemiczne, na przykład rtęć, i najlepiej stosować je w naszej diecie z umiarem. ]W tych produktach spożywczych jest najwięcej toksyn. Zobacz listę w poniższej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska