
TOSTY Z MASŁEM MIGDAŁOWYM I MALINAMI
Tosty z masłem migdałowym i jogurtem greckim z puree malinowym:
Wymieszać jedną łyżkę masła migdałowego i jedną łyżkę zwykłego greckiego jogurtu, aby uzyskać bogaty w białko i probiotyki krem. Następnie dodać dwie łyżki zgniecionych malin, aby uzyskać naturalnie bezcukrowy dżem i ułożyć je na toście, aby uzyskać dawkę błonnika. Zamiast zwykłego jogurtu lepiej używać jogurtu greckiego, ponieważ jest on bogatszy w białko.

KRAKERSY Z AWOKADO
Awokado zawiera aż 14 gramów błonnika. Wystarczy połączyć je ze zdrowymi, pełnoziarnistymi krakersami, aby dodać trochę białka i jeszcze więcej błonnika. Badania wykazały, że awokado może dawać uczucie pełności na dłużej niż inne przekąski o wysokiej zawartości węglowodanów.

PARFAIT JOGURTOWO-JAGODOWE
Ta przekąska to połączenie 3/4 szklanki jogurtu greckiego i szklanki owoców jagodowych. Dla lepszego efektu wizualnego można umieścić warstwy jogurtu i owoców naprzemiennie warstwy a wierzch posypać odrobiną cynamonu z udekorować kilkoma gałązkami świeżej mięty.
Sekretem tej przekąski odchudzającej jest bogaty w białko jogurt grecki. Białko jest kluczem do utraty wagi, ponieważ zwiększenie procentu białka w diecie może ograniczyć apetyt i zwiększyć uczucie sytości w ciągu dnia, pomagając zapobiegać przejadaniu się, dzięki czemu łatwiej schudnąć. Jogurt grecki jest również dobrym źródłem probiotyków, bakterii korzystnych dla jelit, które według badań mogą pomóc w utracie wagi poprzez pozytywny wpływ na hormony, które pomagają regulować apetyt, magazynowanie tłuszczu i spalanie tłuszczu - wyjaśniają eksperci.
Owoce takie jak jeżyny, jagody, borówki, maliny i truskawki zwiększają potencjał greckiego jogurtu do spalania tłuszczu. Owoce jagodowe mają naturalnie niską zawartość cukru i kalorii, ale są wystarczająco słodkie, aby pomóc ograniczyć apetyt na słodycze. Są też bogate w błonnik, który wspomaga uczucie sytości i zawierają fitochemiczny C3G, który wydaje się pomagać w utracie wagi i zwiększa produkcję zarówno adiponektyny (która poprawia metabolizm tłuszczów), jak i leptyny (która hamuje apetyt).

JAGODY I ORZECHY WŁOSKIE
Orzechy włoskie są bardzo pomocne w promowaniu dobrego zdrowia i wspomaganiu odchudzania. Jagody zaś są bogate w błonnik i mają niską zawartość cukru. Zawierają również dobrą dawkę przeciwutleniaczy.
Pół szklanki jagód ma trzy gramy błonnika i tylko cztery gramy cukru, a 1/4 szklanki orzechów włoskich ma dwa gramy błonnika, pięć gramów białka i mniej niż gram cukru.