
Makrela jest smaczna, nie zawiera dużej ilości ości, a przy tym jest tania. To cenne źródło kwasów omega - 3, a także cennych witamin i minerałów. Niestety, oprócz substancji służących naszemu zdrowiu, zawiera także dużą ilość rtęci.

Tuńczyk zawiera dużą ilość białka, dlatego jest uwielbiany przez osoby uprawiające sport. Niestety zawiera również wysoką zawartość rtęci.

Ryba maślana bogata jest w dużą liczbę ciężko strawnych wosków. Osoby wrażliwe po zjedzeniu jej nadmiernej ilości, mogą nabawić się rozstroju żołądka, a także zatrucia pokarmowego. Ponadto według badaczy, to właśnie ryba maślana zawiera największą ilość rtęci.

Tilapia zawiera dużą ilość ołowiu, który jest niezwykle szkodliwy dla naszego organizmu. Hoduje się ją w Chinach, gdzie hodowana jest w wysoce zanieczyszczonych wodach.
Pokarmem dla tilapii jest mączka z genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy. Jej nadmierna ilość przyczynia się do powstawania nadmiernej ilości kwasów tłuszczowych omega - 6 w naszym organizmie.