
SOS RANCZERSKI, TYSIĄCA WYSP, CEZAR I SOS Z SERA PLEŚNIOWEGO
Wszystkie sosy tego typu dodają do sałatki zaskakującą ilość tłuszczów nasyconych i kalorii. Eksperci podpowiadają, że jeśli już musimy mieć sos do sałatki, lepiej przełożyć go do małej filiżanki i zanurzać widelec w dressingu zanim nabije się porcję dania. Po co? W ten sposób uzyskujemy cały smak sałatki z sosem, bez intensywnej bomby kalorii. Już niewielka porcja dwóch łyżek stołowych (około jednej ósmej filiżanki) któregokolwiek z tych popularnych sosów to ponad 100 kalorii.
Aby uzyskać podobną bogatą konsystencję bez nadmiernych kalorii można wymieszać trochę octu balsamicznego z awokado. Awokado zapewnia zdrowy dla serca tłuszcz wraz z satysfakcjonującą konsystencją i charakterystycznym smakiem.

SOSY "BEZ TŁUSZCZU"
Sztuczne, bogate w składniki o obniżonej zawartości tłuszczu lub beztłuszczowe sosy są również przerażająco niezdrowym dodatkiem do sałatki. Gdy tłuszcz jest usuwany, producenci żywności zazwyczaj dodają cukier, aby poprawić smak. Jest to znacznie bardziej szkodliwy dla długoterminowego zdrowia niż tłuszcz. Co więcej, komórki organizmu potrzebują tłuszczu do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (takich jak witamina K w jarmużu lub beta-karoten w marchwi.
Zamiast sosu o obniżonej zawartości tłuszczu, lepiej wybrać hummus zmieszany ze świeżymi ziołami i odrobiną soku z cytrusów. Można również dodać sok z cytryny, ulubiony ocet, łyżeczkę miodu i łyżeczkę oliwy z oliwek.

Zebraliśmy najgorsze dodatki do sałatek. Unikaj ich, jeśli chcesz schudnąć. Sprawdź teraz w naszej galerii listę najgorszych składników, które możesz dodać do sałatki >>>>>