Nie jest tajemnicą, że wraz z wiekiem układ pokarmowy zwalnia i zmienia sposób funkcjonowania. Dlatego po tłustym, ciężkim posiłku pięćdziesięciolatkowie dochodzą do siebie dłużej niż osoby młodsze. Starzejący się organizm ma również problem z wchłanianiem substancji odżywczych we właściwych ilościach. Dlatego właśnie dieta dla osób po 50 roku życia powinna być bardziej różnorodna oraz bogata w witaminy i minerały. Powinno się za to unikać jak ognia potraw ciężkostrawnych, w przeciwnym razie będziemy bardziej narażeni na rozwój chorób układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego.
Tego nie jedz po 50-tce
Osoby po 50-tce powinny wykluczyć pewne produkty spożywcze ze swojej diety. Podpowiadamy z jakich produktów zrezygnować po ukończeniu 50 roku życia. Czego nie jeść po 50-tce? Odpowiedzi już teraz w naszej galerii:
