
Wraz z wiekiem warto większą uwagę przykładać do tego, co wkładamy na talerz. Komórki w naszym organizmie starzeją się i wszystkie narządy ulegają zmianom. Dotyczy to szczególnie układu pokarmowego.
Na kolejnych slajdach galerii podpowiadamy z jakich produktów lepiej zrezygnować po ukończeniu 50 roku życia. Tego lepiej nie jedz po 50-tce!

Margaryna
Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, których nadmiar może doprowadzić do artretyzmu i stanów zapalnych stawów. To także źródło tłuszczów trans, które prowadzą do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Chipsy, orzeszki, ciastka z kremem
Ogółem mówiąc - wysokoprzetworzona żywność. Zawiera ona tłuszcze trans, które podwyższają stężenie „złego” cholesterolu (LDL) we krwi.

Rabarbar
Szczawiany w nim zawarte ograniczają wchłanianie wapnia, który jest bardzo ważny dla osób po 50 roku życia, u których obserwuje się pogorszenie stanu masy kostnej. Szczawiany znajdują się również w szczawiu, szpinaku i soku pomidorowym.