
Alkohol
Piwo czy wino mają działanie moczopędne i mogą doprowadzić do odwodnienia organizmu. Alkohol obciąża wątrobę, trzustkę i nerki, których działanie z wiekiem jest spowolnione. Dodatkowo jest kaloryczny, a z wiekiem trudniej jest pozbyć się nadmiaru kilogramów.

Cukier
Zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, prowadzi do otyłości, powoduje próchnicę. Dodatkowo produkty o wysokiej zawartości cukru wpływają na wydzielanie insuliny, która z kolei stymuluje podziały komórkowe w trzustce. Osoby spożywające cukier w nadmiarze są bardziej narażone na raka trzustki.

Mięso
Po 50-tce lepiej zrezygnować z tłustego mięsa wieprzowego czy bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe wołowinę na rzecz chudego mięsa drobiowego. Nadmierne spożywanie wołowiny może zwiększać ryzyko powstawania komórek nowotworowych i zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Sól
Zatrzymuje wodę w organizmie, prowadzi do nadciśnienia, pogorsza pracę nerek. Unikanie soli nie polega tylko na niedodawaniu jej do potraw lub ograniczeniu jej ilości. Warto przyjrzeć się popularnym produktom, które kupujemy w sklepach, takich jak ser, przyprawy czy wędliny - one także często zawierają w składzie ogromną ilość soli.