
Pleśniak
Ten składnik sprawi, że twój pleśniak będzie się rozpływał w ustach - na kolejnych slajdach mamy porady kucharki-amatorki!

Większość przepisów na pleśniaka opiera się na margarynie. Jeśli jednak podmienisz ją na masło, twoje ciasto będzie o wiele smaczniejsze, a także zdrowsze!

Dlaczego warto unikać margaryny?
Margaryna to zwykle sztuczny miks wielu tłuszczów roślinnych, także tych utwardzanych i bardzo szkodliwych, np. oleju palmowego. Jak wiadomo, przetworzona żywność to coś, czego powinniśmy unikać, aby dbać o nasze zdrowie.
Masło to produkt naturalny pochodzenia zwierzęcego, robiony ze śmietanki mleka krowiego. Dodanie go do ciasta sprawi, że będzie ono bardziej kruche, zyska nowy wymiar smaku i będzie wprost rozpływać się w ustach!

Różnice w wadze masła i margaryny. Kluczowa sprawa przy tworzeniu ciasta
Warto jednak pamiętać, że kostka masła waży zwykle 200g, podczas gdy margaryna – 250g. W związku z tym należy zmniejszyć ilość mąki w przepisie lub dodać nieco więcej tłuszczu, aby zachować odpowiednie proporcje składników.