Pleśniak to ciasto składające się z kilku warstw. Kruchy jasny spód przykrywany jest warstwą owoców lub dżemu, następnie warstwą ciemnego ciasta, bezą oraz drobno posiekanymi kawałeczkami jasnego ciasta. Jest pyszne, niezbyt słodkie, a do tego efektownie się prezentuje. Nic dziwnego, że regularnie pojawia się na stole wielu Polaków! Czy wiesz jednak jak sprawić, by ciasto było jeszcze lepsze?
Pleśniak – sekretny składnik
Większość przepisów na pleśniaka opiera się na margarynie. Jeśli jednak podmienisz ją na masło twoje ciasto będzie o wiele smaczniejsze, a także zdrowsze!
Margaryna to zwykle sztuczny miks wielu tłuszczów roślinnych, także tych utwardzanych i bardzo szkodliwych np. oleju palmowego. Jak wiadomo, przetworzona żywność to coś, czego powinniśmy unikać.
Z kolei masło to produkt naturalny pochodzenia zwierzęcego robiony ze śmietanki mleka krowiego. Dodanie go do ciasta sprawi, że będzie ono bardziej kruche, zyska nowy wymiar smaku i będzie wprost rozpływać się w ustach! Warto jednak pamiętać o tym, że kostka masła waży zwykle 200g, podczas gdy margaryna – 250. W związku z tym należy zmniejszyć ilość mąki w przepisie lub dać nieco więcej tłuszczu do podanych proporcji. Szczegóły dotyczącego triku na najlepszy pleśniak zobaczysz w poniższej galerii.
Pleśniak – ważne są dodatki
Do pleśniaka można dodawać różne owoce – wystarczy je pokroić i położyć na pierwszą warstwę jasnego ciasta na spodzie. Jakie jednak będą najlepsze? Polecane są szczególnie owoce lekko kwaśne, które przełamią słodycz ciasta.
Może to być malina, czerwona i czarna porzeczka, śliwka, a nawet agrest. Zbyt słodki produkt, taki jak truskawka, może po upieczeniu być zbyt mdły. Co zrobić kiedy sezon na owoce się skończył, a domownicy domagają się pleśniaka? Wtedy można użyć dżemów, marmolad, frużelin – najlepsze będą oczywiście te domowe.
